| 2016. november. 25. | 2 perc olvasás

Februártól Soproni Egyetem a neve városunk felsőfokú tanintézményének!

Megszavazta az Országgyűlés! Februártól Soproni Egyetemként folytatja a munkát a megújuló Nyugat-magyarországi Egyetem

„Fenntartható, fejlődőképes, az erdészeti és a faipari területen Európa vezető kutatóközpontját működtető egyetemmé alakul a Nyugat-magyarországi Egyetem” – jelentette be július elején Dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár Sopronban. Akkor még csak terv volt, most már hivatalos: a szombathelyi egyetemi központ kiválása után modernizált struktúrában, február 1-től Soproni Egyetem névvel működik és fejlődik tovább az intézmény.

Egyetem bejárat
Egyetem bejárat
fotó: Leczovics Zsolt

Ezzel a változással az új fázisba lép az Egyetem megújítása. Az elmúlt 10 év gazdasági problémáiból sikerült kiutat találni, folyamatban van a nagy terhet jelentő PPP szerződések kiváltása, rendeződik az unikális képzések finanszírozási rendszere. A következő évek feladata, hogy a megnyíló EU-s forrásokat a képzési és kutatás-fejlesztési tevékenység minőségi fejlesztésére felhasználva a nemzetközi egyetemi rangsorokban legalább 20%-os előrelépést tegyen a Soproni Egyetem.

A képzések iránt érdeklődő fiatalok számára is új lehetőségek nyílnak, hiszen a régi-új névvel is támogatott átalakulással az egyetem most ismét azon a terepen lesz sikeres, ami igazán soproni, amiben kiemelkedően tud teljesíteni. Az országosan egyedülálló, Európában is elismert erdőmérnöki és faipari mérnöki tudományos központ kiemelkedő jelentőséggel bír a természeti erőforrás menedzsment és a klímaváltozás hatásaival foglalkozó területeken, amelyek fejlesztését erős kormányzati szándék is támogatja. Az Egyetem szerves része a pedagógiai, pénzügyi és turisztikai képzések és kutatások területe is, hiszen ezek szükségesek a Sopron és a régió fejlődéséhez.

Itt még Nyugat-Magyarországi Egyetem
Itt még Nyugat-Magyarországi Egyetem
fotó: Leczovics Zsolt

A képzési és kutatási struktúrák finomhangolása a kitűzött céloknak megfelelően elkezdődött. Az oktatásba és kutatás-fejlesztésbe bevont ágazati szakemberek és MTA kutatók segítségével új képzési lehetőségek nyílnak meg, a célként meghatározott faipari és erdészeti életpálya modell segíti a folyamatos szakember-utánpótlás biztosítását az ágazatok működőképességéhez. Az erdészet és faipar területén olyan K+F+I területek kerülnek a fókuszba, amelyek segítik a gyakorlati erdőgazdálkodást és faipart, ahhoz korszerű biológiai, műszaki és gazdálkodási hátteret szolgáltatnak olyan területeken, mint a biomassza-hasznosítás, hidrológia, környezet- és természetvédelem, a klíma és klímaváltozás ökológiai és gazdasági kutatása, mindezek közjóléti és turisztikai hasznosítása és a társadalmi szemlélet formálása.

Az intézményi fenntartó szándéka szerint a soproni karokból felépülő új struktúrában az eddig fennálló működési problémák megszűnnek, a gazdálkodás és a szervezettség pedig stabillá válik.

Az egy városban működő struktúrát az egyetem vezetése mellett Sopron városa is üdvözölte, az Intézményfejlesztési Tervben megfogalmazottak szerint a szombathelyi karok távozása után minden tekintetben megújultan, szakmailag megalapozott oktatási és kutatási portfoliót nyújtó minőségi egyetemként tud folytatódni a munka Sopronban.

Legnépszerűbb cikkek