| 2023. november. 23. | 1 perc olvasás

Fejlesztették a Sopron térségi hulladékgazdálkodási rendszert

Lezárult a Sopron térségi hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése. A Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás mintegy 1,1 milliárd forintból megvalósuló projektjének fő célja a hulladékkezelő-rendszer továbbfejlesztése, a magasabb szintű hulladékkezelés megvalósítása, valamint a költséghatékonyság és a kapacitás növelése volt.

A  projekt zárórendezvényét november 23-án, csütörtökön tartották a GYIK Rendezvényházban. Az eseményen Mágel Ágost, a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke, valamint Kosztka László, az STKH ügyvezetője számolt be a fejlesztés egyes elemeiről.

Létrejött egy társulás több mint 10 évvel ezelőtt, ennek Sopron volt a bázisa. Ehhez csatlakozott először 38, később pedig a többi település. A Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás azóta folytatja a működését, így teszi lehetővé, hogy pályázatokon induljunk, illetve hogy a hulladék szállítására, elhelyezésére megfelelő megoldásokat találjunk

- mondta Mágel Ágost, a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke.

Fotó: Hidegh András

 

A projektidőszakban a társulás területén az alábbi beruházások valósultak meg:

  • A hulladékáramokat figyelembevéve a kommunális hulladék mechanikai előkezelése továbbfejlesztendő a térségben, az utóaprítás kiépítésével, a csarnokrendszer bővítésével a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének jelentős csökkentése érdekében. A csarnok építésére tartalék terület állt rendelkezésre a regionális célok fejlesztése érdekében.
  • Szelektív hulladékgyűjtő edények beszerzése az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási tervben előírt fajlagos mennyiségek teljesítéséhez.
  • Optikai válogatóberendezés telepítése a cséri válogatósorhoz kapcsolva. Ez régiós fejlesztésként vált szükségessé.
  • Kommunális hulladékgyűjtő autók beszerzése a meglévő 10 évesnél idősebb hulladékgyűjtők fejlesztése érdekében.
  • Szállítójármű beszerzése a hulladékudvarok akadálymentes kiszolgálására.
  • Zöldhulladékgyűjtő tehergépkocsi beszerzése.

A projekt 1 milliárd 94 millió forintból valósult meg, és 47 települést érint.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek