| 2019. augusztus. 18. | 1 perc olvasás

Felavatták a Berlini fal egy darabját

Felavatták a Berlini fal egy darabját Sopronpusztán, a vasfüggöny közvetlen szomszédságában, a Páneurópai Piknik 30. évfordulójának alkalmából. A fel egy darabját Elmar Prost, és a Konrad Adenauer Stiftung adományozta Sopronnak.

Az eseményen Christian Hirte, Németország tartományokért felelős államtitkára elmondta: a németek hálásak a magyaroknak a Páneurópai Piknikért, és a berlini fal leomlása után sem szabad elfelejteni a kelet-európaiak azon tetteit, amelyeket a németekért hoztak. Hozzátette: a berlini fal ezen darabja annak a szimbóluma, hogy a vasfüggöny leomlásának kiindulópontja a Páneurópai Piknik volt.


fotó: Griechisch Tamás

Dr. Fodor Tamás beszédében kiemelte: a berlini falnak ez a darabja arra emlékeztet mindenkit, hogy a keletnémet turisták áttörték a határt Sopronpusztán, de emléket állít azoknak is, akik a korábbi években a határátlépés, vagy szökés közben az életüket vesztették. Sopron polgármestere hozzátette: a berlini fal volt a legkegyetlenebb vasfüggöny, de ez is csak ideig-óráig tudta betölteni a feladatát, hiszen a szabadság iránti vágy erősebb volt.


fotó: Griechisch Tamás

A rendezvényen részt vett Dr. Varga Judit igazságügy miniszter, aki elmondta: ami a németeknek a berlini fal volt, az volt számunkra, magyaroknak a vasfüggöny. Hozzátette: mi, magyarok mindig is büszkék voltunk arra, hogy évszázadokig védtük Európát, és ennek az egyik megvillanása az, ami Sopronpusztán történt 30 évvel ezelőtt. Az igazságügy miniszter emlékeztetett: Európa évezredes egységét választotta ketté 40 évig a vasfüggöny, amelynek hatásait még ma is érezzük, és napjainkban is feladatunk ennek következményeit feloldani. 


fotó: Griechisch Tamás

A beszédek és köszöntők után a jelenlévők felavatták a berlini fal egyik darabját Sopronpusztán. Az eseményen részt vett Dr. Simon István, alpolgármester, Dr. Farkas Ciprián, városi tanácsnok, és Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek