| 2017. december. 2. | 2 perc olvasás

Felavatták Szent Wolfgang szobrát Bánfalván!

Szombaton került sor Sopronbánfalván, a Hajnal téren Fődi Tibor fafaragó, Szent Wolfgang szobrának avatására és felszentelésére. A Bánfalváért Baráti Kör által szervezett eseményen beszédet mondott Dr. Fodor Tamás polgármester is.

A programsorozat ünnepi szentmisével kezdődött  a sopronbánfalvi Hegyi templomban.

A szentmisét követően a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulói Szent Wolfgang életéről adtak elő jeleneteket, majd felkérték Fődi Tibort is, hogy néhány szót mondjon az alkotás folyamatáról.

A fafaragó művész röviden elmondta, hogy a munka először fejben dől el, amit hittel és meggyőződéssel a legjobb tudása szerint alkot meg. 

fotók: Griechisch Tamás

Nemes András művészettörténész Szent Wolfgangról elmondta, hogy  a 971-ben Sopron környékén járt téríteni, az emléke tovább élt évszázadokig, elsősorban a németek körében, vagy Ausztriában is. Ábrázolásában gyakran megjelenik a kézben tartott templom, mint alapítónak, valamint egy szekerce, vagy bárd. A történet szerint, ahová a szekercéjét elhajította, és leesett, ott jelölték ki az építendő templom helyét. Szent Wolfgang tanítója volt Gizellának, Szent István jövendő feleségének is. Védőszentje a szembajosoknak, valamint az ácsoknak is, akik Sopronban a középkorban oltárt is állítottak neki.

fotók: Griechisch Tamás

A templomból menet indult a Hajnal térre, ahol a Bánfalvi Kórus éneke után a Soproni Lővér Vadászkürtösök jelére  Dr. Fodor Tamás Sopron polgármestere, valamint Fődi Tibor fafaragó művész leplezte le a műalkotást. 

fotók: Griechisch Tamás

Dr. Fodor Tamás polgármester ünnepi beszédében elmondta, hogy a bánfalvi főtéren egy olyan szellemiség jelenik meg Szent Wolfgang képében, akinek szintén köszönhetjük a magyarságunk megmaradását, a hittérítésével, missziós munkájával a kereszténységre neveléssel. A szobor nem csak a bánfalviak, hanem a soproniak büszkesége is lett, zárta szavait.

fotók: Griechisch Tamás

A szobrot Németh Attila plébános felszentelte fel.

Mágel Ágost önkormányzati képviselő az ünnepség zárásaként megköszönte a Bánfalváért Baráti Körnek, azt a gondolatát, hogy a néhány évvel ezelőtt felállított pavilon alá Szent Wolfgang, Bánfalva védőszentjének a szobra kerüljön.

fotók: Griechisch Tamás

Az avatáson részt vett Táp Lászlóné önkormányzati képviselő is. Az ünnepség után a szoborállító Bánfalváért Baráti Kör agapéra várta az ünneplőket.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek