| 2022. augusztus. 14. | 2 perc olvasás

Felavatták vitéz nemes Molnár László emléktábláját

Közadakozásból állítottak emléket vitéz nemes Molnár Lászlónak vasárnap délután. A soproni kötődésű vadászpilóta a magyar hadtörténelem kiemelkedő alakja volt, 1944. augusztus 7-én halt hősi halált Káld térségében, amikor német rombolókat kísért, és egy amerikai gép lelőtte ejtőernyőn. A Sopronhoz is több szálon kötődő főhadnagy tiszteletére emléktáblát avattak temetésének 78. évfordulóján. Az alkotás a Mátyás király utca 34. számú házon kapott helyet.

fotó: Griechisch Tamás

A legeredményesebb magyar vadászpilóta - a soproni kötődésű vitéz nemes Molnár László nem kisebb címet tudhatott magáénak – mondta köszöntőbeszédében dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy, a Magyar Tartalékosok Szövetségének Győr-Moson-Sopron megyei elnöke.

„Minden pilótánk hihetetlen bátor volt, de Molnár László kiemelkedő hazaszeretete, alázata, bajtársiassága az, ami miatt társai is felnéztek rá – tette hozzá dr. Pozsgay Péter.

Dr. Orbay Judit, a pilóta unokahúga a nagyapja elmeséléséből ismerte Molnár Lászlót. „Molnár László egyszer átrepült afölött a ház fölött, ahol az emléktáblát elhelyezték - billegtetve a gépe szárnyát, így jelezve, hogy ő ül benne, majd ledobott egy rózsacsokrot is - idézte fel.

fotó: Griechisch Tamás

Az eseményen részt vett dr. Farkas Ciprián is. Sopron polgármestere méltatta a háborús hőst, aki rövid életét a hazájának áldozta fel. „A magyarság történelme rendkívül hosszú. A hőseinkre emlékezni kell, büszkék vagyunk vitéz nemes Molnár Lászlóra, akinek síremléke a bánfalvi hősi temetőben van, az egyik legnépszerűbb zarándokhely a hősök nyughelyei közül. Nagysága előtt tisztelgünk ma, ezentúl már emléktábla is őrzi bátorságának és hazafiságának emlékét.

fotó: Griechisch Tamás

Köszöntőt mondott dr. ifj. Sarkady Sándor tudományos kutató, történész is. A szakember két könyvet is írt a legendás pilótáról. - Önként vonult be a haza védelmére és rendkívül rövid idő alatt lett annak ász pilótája - osztotta meg gondolatait az ünnepség résztvevőivel.

fotó: Griechisch Tamás

Az emléktábla létrejöttét közösségi adakozás is segítette. A szervezésben nagy szerepet vállalt Huszár András. A kezdeményezés vezetője elmondta, rengetegen csatlakoztak, így méltó módon emlékezhetnek meg a háborús hősről.

fotó: Griechisch Tamás

Az emléktáblát dr. Farkas Ciprián, Ferenczy Klára és Huszár András leplezték le. A megemlékezés virágait Sopron önkormányzata nevében dr. Farkas Ciprián és dr. Brummer Krisztián, a soproni polgármesteri hivatal irodavezetője helyezték el.

fotó: Griechisch Tamás

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek