Minden, amit az 5%-os lakásáfáról tudni kell

Az Otthonteremtési Program keretében 2021. január 1-jétől ismét 27% helyett csak 5% lesz az alkalmazandó adóérték az új építésű lakóingatlanok vásárlása esetében. A csökkentett lakásáfa 2026. december 31-ig lesz alkalmazható, abban az esetben, ha az építési engedély legkésőbb 2022. december 31-ig véglegessé válik, vagy az építés ezen időpontig bejelentésre kerül.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Jelenleg 27%-os áfa van érvényben, vagyis egy 50 millió Ft + áfa értékű ingatlan vételárából 13,5 millió Ft az áfatartalom. 5%-os áfa esetében ez a szám 2,5 millió Ft-ra csökken, vagyis 11 millió Ft lehetne a vásárló pénzügyi előnye, abban a képzelt esetben, ha a fejlesztő nem árazná felül az ingatlant. 

Az érvényes részletszabályozás alapján csak olyan, új építésű ingatlan esetében vehető igénybe a csökkentett adóérték, amelynek használatbavétele még nem történt meg, vagy a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el 2 év. Többlakásos lakóingatlan esetében a hasznos alapterület nem haladhatja meg a 150 négyzetmétert, egylakásos családi ház esetében pedig a 300 négyzetméternyi területet. Saját építésű ingatlanokra nem vonatkozik a csökkentés. A kedvezményes lakásáfa továbbá nem érvényes az ingatlanhoz tartozó garázsra, üzletre vagy műhelyre. Ezekben az esetekben változatlanul 27% marad az áfa.

Az adócsökkentés csak 2021. január 1-jétől lép életbe, de mivel 2016 és 2020 között már létezett ez a kedvezmény és az építkezések jó része átcsúszott 2020-ra, ezért előfordulhat, hogy most még talál olyan ingatlant a vásárló, amelyre bizonyos esetekben 2023. december 31-ig érvényesíthető az 5%. Ez abban az esetben releváns, ha az ingatlan 2018. november 1-jén már rendelkezett érvényes építési engedéllyel, vagy bejelentésre került.

Az Otthonteremtési Program egy másik eleme szorosan kötődik az említett áfakedvezményhez, miszerint családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK-kal) történő vásárlás esetében a teljes áfatartalom elengedésre kerül. Példánknál maradva ez plusz 2,5 millió Ft-os megtakarítást jelenthet. Mivel ez a kedvezmény csak utólag érvényesíthető, ezért minden esetben elő kell finanszíroznia a maradék áfa költségét a vevőnek, de éppen ebből kifolyólag biztosan a vásárlónál fog maradni a megtakarítás.

Ingatlanszakértői vélemények alapján elmondható, hogy ezek a kedvezmények új lendületet adhatnak az ingatlanpiacnak, az ingatlanépítési kedv fellendülése várható. A világjárvány természetesen a hazai ingatlanpiacra is hatalmas befolyással volt tavasszal és most ősszel is. Az emberek egy része „menekülne” a panelekből, társasházi lakásokból, a korlátozások végett inkább vágynak egy nagyobb szabadságot nyújtó családi kertes otthonra, valamint pénzük reálértékét ingatlanbefektetéssel próbálnák megőrizni. Mindkét szempont elég hangsúlyos ahhoz, hogy a jövőre életbe lépő adócsökkentési kedvezménnyel bátrabban vágjanak bele egy új ingatlanberuházásba.

Mivel a kedvezmények egyelőre csak rövid távra érvényesek, ezért várhatóan a gyakorlati megvalósítási kapacitások esetében felerősödő verseny következtében a kivitelezési költségek, így az ingatlanárak is megemelkedhetnek a jövőben. Amennyiben az alacsonyabb adóteher viszont hosszú távon is elérhető lenne, nem lenne szükség kíméletlen piaci versenyre és ezáltal az ingatlanok is megfizethető áron elérhetőek maradnának. Ebben az esetben az ingatlanfejlesztések várható volumenének emelkedéséből adódó adóbevételi többlet ellensúlyozhatná az áfakulcs csökkentéséből eredő kiesést és létrejöhetne a piaci fejlesztések felgyorsításához szükséges, hosszú távon kiszámítható szabályozó környezet. 

Forrás: 
https://csalad.hu/
https://bankmonitor.hu/
https://www.portfolio.hu/
https://pixabay.com/hu/

Legnépszerűbb cikkek