| 2016. április. 8. | 1 perc olvasás

Feléled a hagyomány

120 év után rendeznek ismét vizslavizsgát Sopronban, ősszel pedig vadászkutyaverseny is lesz a városban. (Nyitókép: Országos Vizsla Klub/Nagy Orsolya)

Április 16-án reggel 8 és délután 2 óra között, a Gida pataki víztározó mellett rendezi meg az Országos Vizsla Klub a tavaszi vizslavizsgát, melyen várhatóan 8-10 kutya vizsgázik majd.

Nagyon örülünk annak, hogy 120 év után ismét vizslavizsgát, majd ősszel versenyt rendezhetünk Sopronban, hiszen annak ellenére szűnt meg a környéken a vizslaversenyek hagyománya, hogy az 1900-as évek elejéig a soproni vadászkutyaversenyek messze földön híresek voltak, mind a magyar, mind a nemzetközi rendezvények tekintetében. – mondta el a soproni vizslavizsga egyik szervezője, Pálfalvi Edit.


Fotó: Országos Vizsla Klub/Nagy Orsolya

Mivel az eseményt a Gida pataki víztározó vizén és a környező mezőkön rendezik meg, a szervezők szerint a lövések ellenére is biztonságos helyről figyelhető meg a kutyák munkája. A vizsgán azt ellenőrzik a szakemberek, hogy a kutyák alkalmasak-e vadászaton való részvételre.

A vizslázás az apróvad vadászat fénypontja. Bonyolult, összetett feladatrendszer, amit nem könnyű megtanulni, nem ösztönös viselkedés. A korrekt, etikus és tervezhető vadászatok érdekében kell eldönteni, hogy melyik kutya sajátította el a megfelelő viselkedéséi formákat. Fontos, hogy a vadat ne kergesse, a sebzett, vagy elejtett vadat ott ne hagyja, lövésre helyben maradjon, az erdő rendjét a szükségesnél jobban ne zavarja és a vadászat érdekeit tiszteletben tartsa. – ismertette a verseny elvárásait Pálfalvi Edit.


Fotó: Országos Vizsla Klub/Nagy Orsolya

A Sopronban is megrendezésre kerülő vizsga előszobája a szeptemberi versenynek, amit szintén a Gida pataki víztározó mellett tartanak majd. A versenyt a magyar vizslaképzés egyik legmeghatározóbb egyénisége, Dr. Mika Károly emlékének szentelik, aki az 1800-as években Sopronban élt és alkotott.

Az eseményről bővebb információ a www.vadaszkutyasuli.hu oldalon található.

Legnépszerűbb cikkek