| 2022. március. 9. | 1 perc olvasás

Felfüggesztik a kötelező védőoltást Ausztriában

Szerdán döntött az osztrák kormány a koronavírus elleni kötelező védőoltás felfüggesztéséről. Az új egészségügyi miniszter, Johannes Rauch szerint három hónapon belül új döntés születik. Valójában a kötelezettség megszegését március közepétől kellett volna büntetni.

Felfüggesztik a koronavírus elleni kötelező védőoltást Ausztriában. Erről a kormány szerdán döntött a Minisztertanácsban. Mint Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter elmondta, a kötelezettség „nem arányos“ a jelenleg uralkodó Omikron-változattal. Az új egészségügyi miniszter, Johannes Rauch szerint három hónapon belül új döntés születik. Valójában a kötelezettség megszegését március közepétől kellett volna büntetni. A döntés egy szakértői bizottság jelentésén alapul, amely ősszel újabb hullámra figyelmeztet.

Az abban foglalt ajánlásokat „természetesen“ végre fogják hajtani, mondta Edtstadler. Hangsúlyozta, hogy a szerdai nap valószínűleg „nem az utolsó fejezet a kötelező védőoltások ügyében“: „Ahogyan a vírus is nagyon mozgékony, nekünk is rugalmasnak és alkalmazkodóképesnek kell lennünk“. A kötelező védőoltásokról szóló törvény tehát úgymond a háttérben marad. Rauch szerint az „alkotmányosság“ és a „tudományos bizonyítékok“ voltak a döntés alapjai.

A kormány fokozatos terve szerint a be nem oltott embereket március 15-től büntették volna. A második fázisban a rendőrség ellenőrizte volna az oltás igazolását, és minden szabálysértést jelentenie kellett volna a kerületi közigazgatási hatóságoknak. A harmadik fázisban (konkrét dátum nélkül) aztán lenne egy automatizált adat-összehasonlítás, amelyből alapvetően kiderülne, ki nincs beoltva.

A jelentés ugyanakkor azt is megállapítja, hogy a vakcinázás központi eleme a világjárvány leküzdésének: „A kötelező vakcinázás, mint a magas oltási arány biztosításának kipróbált és bevált eszköze, elvben továbbra is észszerű, hogy elkerüljük az egészségügyi rendszer túlterhelését“ – áll a jelentésben.

Az azonban, hogy mikor és hogyan, több tényezőtől függ, például a járványügyi fejleményektől, a vakcinázás vagy a betegség miatt csökkenő immunitás mértékétől, a vakcinázást esetlegesen helyettesítő terápiák értékétől és a vakcinázás elfogadottságának további alakulásától.

Ezért a folyamatos nyomon követés, illetve a helyzet legkésőbb három hónap múlva történő újraértékelése, figyelembe véve a tudomány akkori állását. Ekkor már világosabbnak kell lennie az orvosi tényezőknek, ugyanakkor még mindig elegendő időnek kell lennie ahhoz, hogy szükség esetén az optimális időpontban megkezdhessék a kötelező védőoltás végrehajtását.


Forrás: volksgruppen.orf.at

 

Legnépszerűbb cikkek