| 2019. december. 1. | 2 perc olvasás

Felgyulladtak Advent első fényei

Advent első vasárnapján nem csak a soproni családok gyújtották meg az adventi koszorú első gyertyáját, hanem a város szívében: a Fő téren, a Jereván lakótelepen és Görbehalmon is kigyulladtak az ünnepváró fények.

A Jereván lakótelep összetartó közössége késő délután gyülekezett a Teleki Pál utca 20. előtti téren, hogy együtt töltekezzenek várakozás üzenetével. Hagyományteremtő szándékkal tavaly tartottak a lakótelep életében először köztéri adventi gyertyagyújtást, amelyet igen nagy örömmel fogadott a városrész közössége. Idén a Jereváni Advent karácsonyváró ünnepi programsorozat első rendezvénye volt a gyertyagyújtás, amelyen Barcza Attila országgyűlési képviselő ünnepi gondolataiban kiemelte: „Köszönet mindazoknak, akik nap mint nap azon munkálkodnak, hogy a Jereván lakótelepen igazi közösség jöjjön létre. Azt kívánom, hogy mindannyian családi körben, egymásra figyelve, meghitten töltsék a várakozás időszakát.”  Tóth Éva, a Jereván lakótelep önkormányzati képviselője, a Részönkormányzat elnöke, a program szervezője örömmel beszélt arról, hogy a Jereván lakótelep lakói a karácsonyvárás időszakában bensőséges körülmények között találkozhatnak. Kiemelte: a közös ünnepeknek a legfőbb üzenete, hogy a Jerevánon igazi összetartó közösség kovácsolódott össze. Ezt követően a történelmi egyházak képviselői fogalmazták meg Advent üzenetét. Az ünnep fényét a Jerevánon működő Lővéri Nyugdíjasklub tagjainak műsora emelte. Advent első gyertyáját Tóth Éva és Magas Ádám önkormányzati képviselők közösen gyújtották meg.

Görbehalmon is sokan gyülekeztek a gyertyagyújtásra, amelyet a részönkormányzat szervezett meg. Az ünnepélyes pillanatok előtt a szénpor robbanásban elhunyt bányászok tiszteletére állított keresztet áldotta meg Németh Attila atya, amelynek felállítását Szigethi Sándor, a Görbehalmi Bányászmúzeum vezetője kezdeményezett. A gyertyagyújtás előtt a görbehalmi lakosokat Stöckert Tamás önkormányzati képviselő köszöntötte, majd Németh Attila atya látta el lelki útravalóval a híveket.

A soproni Fő téren este hat órakor a Fidelissima Vegyeskar Szilágyi Miklós karnagy vezetésével csodálatos ünnepi pillanatokkal lepte meg a soproniakat. Filep Márk önkormányzati képviselő adventi gondolataiban kiemelte: „Az év legsötétebb hetei közelednek. Ebben a hideg, sötét időszakban gyújtunk most parányi forró lángot. Mától új időszámítás kezdődik: az adventi időszak, amely eljövetelt jelent. A most következő hetekben arra kérek mindenkit, vigyük el Jézus üzenetét: ne féljünk emberré válni!” A gyertya meggyújtása előtt Both Zoltán városkáplán mondta el ünnepi gondolatait. Advent első estéjén a Fő téren dr. Farkas Ciprián polgármester is együtt ünnepelt a soproniakkal.

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek