| 2019. november. 18. | 1 perc olvasás

Fellépnek a kóbor kutyák szaporulata ellen

A kóbor ebek magas száma óriási problémát jelent Magyarországon – az olykor falkába verődő ebek a többi állatra és az emberre is veszélyesek lehetnek. A szakemberek szerint a problémát jelentősen mérsékelheti a nem kívánt szaporulat csökkentése, ezért a kormány elhatározta, hogy támogatja az ivartalanítást.

Az agrártárca egy pályázati lehetőségen keresztül 100 millió forintot biztosított az állatmenhelyet működtető civil szervezeteknek, a gondozásukban álló kutyák ivartalanításra - így rengeteg kutya esetében kerülhetik el a nem kívánt vemhességet.

A Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület is sok örökbefogadásra váró kutyát gondoz – a velük foglalkozók úgy látják: a kóborkutya-dilemma Sopronban és környékén is aggályos. - Problémát jelent az országnak ezen a részén is, de igazán az ország keleti felén aggályos a kóbor állatok kérdése és az ebből fakadó felesleges szaporulat – világított rá Tölli-Molnár Beáta, a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület elnöke.  

Az ivartalanítás képes arra, hogy mérsékelje a jelenséget, emellett számos súlyos kór ellen is védelmet nyújt az állatok számára - a szakértők mindezért egyöntetűen javasolják a gazdáknak, hogy vessék alá a beavatkozásnak a kedvenceiket. - Az ivartalanítás segít a daganatos megbetegedések, a gennyes méhgyulladás elkerülésében, de az állat elméjére is pozitív hatással van, ugyanis csökkenti az agresszióra és a szökésre való hajlamot – fejtette ki az elnök.

A tapasztalatok szerint városunkban és térségében egyre több gazda ivartalanítja a kutyáját és macskáját. Hazánkban a legutóbbi becslések szerint mintegy 100 ezer kóbor kutya van.  

Legnépszerűbb cikkek