Felmentés kérhető a magyar karantén alól

A Magyarországra hazatérők két hétre hatósági házi karanténba kerülnek. Ettől azonban az ingázók, földművesek mellett azok esetében is eltérhet a hatóság, akik méltányossági alapon előzetesen felmentést kértek.

A méltányossági kérelmeket kizárólag magyarul és csak elektronikusan lehet benyújtani, mondta el Kiss Róbert rendőr alezredes, a magyarországi koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa az operatív törzs május 12-ei sajtótájékoztatóján. Az egy háztartásban élőknek elég egy dokumentumot kitölteniük. A kérelemben indokolni kell a méltányosságot érdemlő körülményt, amit lehetőség szerint okirattal is alá kell támasztani.

Kiss Róbert a különös méltánylást érdemlő esetek között említette a részvételt magyarországi hatósági eljárásban, az üzleti tevékenységet vagy a munkavégzést a megfelelő meghívólevéllel, az egészségügyi ellátás igénybevételét beutalóval és a tanulók vizsgakötelezettségének teljesítését.

A méltányossági felmentés további feltétele, hogy az érintett a határátkelőn átessen a kötelező egészségügyi vizsgálaton.

Méltányolandó beutazási indokként jelölte meg tovább azt is, ha a kérelmező a magyarországi fuvarozási feladat kiindulási pontjára szeretne eljutni, valamint a közeli hozzátartozó temetésén akar részt venni.

Az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa hozzátette: a kérelemhez – amennyiben meghatalmazott jár el – csatolni kell a meghatalmazást is. Az elektronikus ügyintézéshez szükséges űrlapok a rendőrség honlapján elérhetők.

A méltányossági kérelem a rendőrség honlapján elérhető.

Legnépszerűbb cikkek