| 2017. október. 17. | 3 perc olvasás

Feltárják az Árpád utcában a világháborús sírokat

Az Árpád utcában, az egykori mentőállomás területén jelentős fejlesztést végez Sopron önkormányzata: parkolóház épül, amely enyhíti a belváros parkolási gondjait. A beruházáshoz szorosan kapcsolódnak a terület régészeti munkái. A feltárások során nyílik lehetőség arra, hogy a II. világháború során kialakított kényszertemetőben nyugvókat méltó módon temessék el.

Több szintes, minden igényt kielégítő parkolóház épül az Árpád utcában. A tervek szerint az épület közel 250 járműbeállóval fog rendelkezni. A beruházáshoz kapcsolódó régészeti munkálatok során a területen gazdag római kori leleteket találtak. Jól kivehetőek egy római épület falmaradványai, valamint érem- és kerámia emlékek is felszínre kerültek.

A helyszínen Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere tartott sajtótájékoztatót, ahol az említett tényeken kívül sok új információt is megosztott a média munkatársaival, amelyek minden bizonnyal az olvasók számára is tartalmaznak érdekességeket. 


fotó: Leczovics Zsolt

Dr. Fodor Tamás utalva Sopron történelmére elmondta, hogy az Árpád utcai terület a II. világháború végén „kényszertemetőként” szolgált. 1945-ben pontos helymegjelöléssel összesen 175 embert temettek el ezen a helyen, civileket és katonákat egyaránt. Egy részüket tömegsírokba helyezték, míg ahol lehetséges volt, külön koporsóban temettek, feljegyezve az elhunytak nevét. Amikor 1947-ben lehetőség volt az exhumálásra, akkor a sírok jelentős részét kiemelték, és végső nyugalomra helyezték az elhunytakat.

A mostani régészeti munkálatok azonban - 70 év múltán - lehetőséget nyújtanak arra, hogy a terület teljes egészében feltárásra kerüljön, és így a még itt lévő elhunytak végső nyughelyükre kerüljenek.


fotó: Leczovics Zsolt

Dr. Fodor Tamás hozzátette, hogy folyamatos kapcsolatban van Sopron önkormányzata a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság munkatársaival, akik a hősi halott katonák végső tiszteletadásáról gondoskodnak.

A terület feltrása során eddig négy magyar és két német katona holttestét találták meg a régészek, őket az Intézet munkatársai a Budaörsi német-magyar katonatemetőbe szállították. További fontos információ az is, hogy a katonák mellett eddig három civil csontjait is megtalálták, akiknek a személyazonossága azonban ismeretlen. 

A helyszínen azt is megtudtuk, hogy az eddig felnyitott 34 sírhely jelentős része üres, amelynek az oka a már említett 1947-es exhumálás, amikoris minden személyazonossággal rendelkező elhunytat végső nyugalomra helyeztek. A feltárás folytatódik, így nem zárható ki további sírhelyek megtalálása.


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Sopron polgármestere hangsúlyozta, hogy hetven esztendő elteltével most lehetőség van arra, hogy városunk múltjának egy szomorú és tragikus időszakának következményeit megnyugtató módon tudja rendezni Sopron. Városunk önkormányzata a terület teljes feltárását követően gondoskodik arról, hogy valamennyi áldozat végső nyughelyet kapjon.

Fontos információ az is, hogy Sopron Megyei Jogú Város jegyzője segítséget nyújt mindazoknak, akik azt vélelmezik, hogy a háborúban elhunyt szerettük ott lehet a most feltárt sírokban, így arra kérik a lakosságot - amennyiben érintettek lehetnek - hogy a jegyzői irodában jelentkezzenek, ahol minden segítséget, információt megadnak a számukra. Az elhunytaktól a feltárás végén a Szent Mihály temetőben ökumenikus szertartás keretében vesz majd végső búcsút a város, egy közös sírhely kialakításával.

Dr. Fodor Tamás polgármester, a város önkormányzata nevében arra kéri a soproniakat, hogy kellő tisztelettel és megértéssel kezeljék a helyzetet és gondoljanak méltósággal elhunyt elődeinkre.


fotó: Leczovics Zsolt

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek