| 2020. április. 30. | 4 perc olvasás

Feltárulnak az egykori magyar várak kulisszái!

Évről-évre sokan döntenek úgy a soproniak közül is, hogy tavasszal kiruccannak egyet a családdal. Ez most nem ajánlott - főleg a határon túlra, így Ausztriába sem. Ez azért különösen szomorú, mert az osztrákok földjén bizony több olyan legendás vár is található, amelyeknek jócskán van magyar kötődése - ha nem éppen nemzetünk birtokolta ezeket a fenséges kőhalmokat. Csüggedésre azonban nincs ok, fotósunk csodálatos képeket hozott néhány magyar vonatkozású, Ausztriában "rekedt" várról!

Fraknó vára - Az Esterházy család kincstára

- Fraknó vára a régió egyik legmeghatározóbb látványossága, amely a Rozália-hegységet ékesíti.
- Múltja egészen az 1300-as évekig visszanyúlik.
- A vár 1626 óta van az Esterházy család birtokában, ekkor nyert Esterházy Miklós örök adományt a fraknói birtokra.
- Amennyire kedvelik ma Fraknó várát a turisták, mint látványosságot, annyira nem szerették a "kőóriást" az erődítmány urainak ellenségei - a rettegett török hadak meg sem próbálkoztak a bevételével; illetve Bocskai és Bethlen seregei sem tudták elfoglalni.
- Miután a törökök már nem jelentettek veszélyt a régióra, Esterházy Pál elhagyta családjával a várat és beköltöztek a kismartoni kastélyba - a legendás épület ezt követően megmaradt az elpusztíthatatlan kincstárnak.

Fraknó vára
Fraknó vára

Tábor vára - Vár állott, most csonka kőtorony

- Tábor vára már jóval kevésbé pompás állapotnak örvend - így talán kevesebben is ismerik a mai Nezsider területén található egykori magyar erődítményt.
- Ez az érdekes objektum egy jókora középkori lakótorony erősen megtépázott maradványa; sajnos más épületek nem mutatják, hogy milyen lehetett egykoron az egész létesítmény, amelyet legkésőbb az 1200-as évek végén emelhettek fel.
- A XIV. század elején itt élt III. Andrásnak, az „Árpád-ház utolsó aranyágacskájának” özvegye, Ágnes.
- Az erődítmény az 1700-as évek elején, a Rákóczi-szabadságharc idején még betöltötte funkcióját - a kurucok nem is tudták elfoglalni.
- Az elmúlt közel egy évezred e különleges emlékét nem csupán a misztikus hangulata miatt érdemes meglátogatni "békeidőben" - legendásan csodálatos kilátás nyílik róla a Fertő vidékére.

Tábor vára
Tábor vára

Lánzsér vára - Nyugat-Magyarország kolosszális erődítménye

- Ezt a vár regényes vidéke és kolosszális méretei miatt egyre népszerűbb a turisták körében.
- A Lánzséri hegyek egyik magaslatára emelt kőóriást 1173-ban építtették; elhelyezkedése azért érdekes, mert a szomszédságában lévő, szintén a Lánzséri hegyekhez tartozó Pál-hegy 761 méterével a történelmi Sopron-vármegye legmagasabb pontja.
- A vár történelmének egyik legizgalmasabb időszaka 1508 és 1524 között zajlott le. Weißpriach Ulrich halálát követően II. Ulászló megparancsolta az elhunyt özvegyének, Gertraudnak hogy adja át a várat - ő azonban megtagadta ezt, inkább rablóvezéreket bérelt fel. Ennek a viszálynak a legnagyobb elszenvedője Sopron volt, ugyanis a rablók rendszeresen fosztogatták a kereskedőit.
- Az erődítmény elképesztő dinamikával váltotta tulajdonosait: öt nevesebb korábbi tulajdonos után, 1612-ben került az Esterházy család tulajdonába. Máig a neves família birtokolja a legendás erődítményt.
- A mintegy 300 méter kerületű vár fénykorában Nyugat-Magyarország leggrandiózusabb erődítménye volt, azonban a Rákóczi szabadságharc idejét megsínylette: 1707-ben megszállta az osztrák katonaság, ekkor felrobban a lőportorony, amely magával rántotta az épület nagy részét is a pusztulásba.
- A hajdan dicső objektum sorsa végül 1772-ben pecsételődött meg: hiába állították helyre a detonáció után, ekkor elpusztította egy hatalmas tűzvész, és már nem is lett többé állandó lakója az erődítménynek.

Lánzsér vára
Lánzsér vára

Szalónak vára – „A béke központja”

- A Felsőőrtől 7 kilométerre lévő vár népszerű célpont. A Fehér-patak völgye jó bányászati lehetőségeivel is vonzhatta az embereket, ezért a terület egészen a kőkor óta lakott. Szalónak várát 1240 tájékán emelték fel, először 1271-ben "castrum Zlolymuk" néven említik Przemysl Ottokár oklevelében.
- A várat 1450 körül Baumkirchner András és utódjai megerősítették és kibővítették. Erre történelmi távlatokban mérve nemsokára szükség is volt: 1529-1532 között támadások érték.
- Az erődítmény legnevesebb magyar tulajdonosai közé tartozik a Batthyány család, akik 1527-ben vették birtokba a várat.
- Ezt követően ez a família több mint 300 évig volt a tulajdonosa a várnak. Ezalatt Batthyány Ádám jókora borospincét, magtárat és új várkaput építtetett hozzá. Ekkor létesítették a vár lovagtermét is. Az építmény Batthyány Lajos 1849-es kivégzéséig volt a család birtokában.
- A vár ezután elindult a pusztulás útján - 1957-ben azonban megvette Udo Illig, aki elindította a hatalmas erődítmény felújítását. Ez 1980, vagyis a vár tartományi tulajdonba kerülése után is folytatódott.
- Az épületbe aztán beköltözött az osztrák Béke- és Konfliktuskutató Központ, majd a falai között alakították ki a Békemúzeumot is.

Szalónak vára
Szalónak vára

Legnépszerűbb cikkek