| 2022. március. 7. | 1 perc olvasás

Feltehetően ittasan okozott balesetet egy harkai sofőr

Egy kanyarban megcsúszott, majd felborult az autójával.

Sopronban, a Kőszegi úton, a Felsőbüki-Nagy Pál utca irányából Harka felé közlekedett egy gépkocsi vezetője 2022. március 6-án a hajnali órákban. Haladása során nem az út vonalvezetésének megfelelően választotta meg az autója sebességét, ezért egy kanyarban megcsúszott, elvesztette a járműve felett az uralmat, lesodródott az úttestről, ahol először két terelőtáblának ütközött. Ezután továbbsodródott, majd a vízelvezető árokban a tetejére borult, és nekicsúszott egy villanyoszlopnak. A baleset során a járművezető megsérült, őt a mentők kórházba vitték. A járőrök a helyszínen a sofőrrel szemben alkoholtesztert alkalmaztak, ami pozitív értéket mutatott, ezért a Soproni Rendőrkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit.

forrás: police.hu

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy a balesetek megelőzése csak közös felelősségvállalással lehetséges, azok elkerülése érdekében minden közlekedésben résztvevőnek be kell tartania az alapvető közlekedési szabályokat!

fotó:police.hu

 

Felhívják továbbá a járművezetők figyelmét arra, hogy már kismértékű alkoholfogyasztást követően is az alábbi veszélyhelyzetek léphetnek fel a vezetés során:

 

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

 

„…hogy mindenki hazaérjen!”

fotó:police.hu

 

Címkék: rendőrség

Legnépszerűbb cikkek