| 2019. június. 13. | 2 perc olvasás

Felújítják a Zsira-Locsmánd közötti útszakaszt

A projekt Zsira – Lutzmannsburg (Locsmánd) települések összeköttetését valósítja meg Magyarország észak-nyugati határán, elsősorban a személyközlekedés és a 3,5 tonna alatti teherszállítás számára.

A 2x1 sávos, 8626. jelű közutat 2 kilométer hosszan renoválják, Zsira belterületi szakaszán. Az út melletti csapadékvíz elvezető rendszert is felújítják. A projekt keretében új gyalogos átkelőhelyet is létesítenek a az óvodánál (Rákóczi utca és a Fő utca csatlakozása). Emellett az osztrák oldali projektrész csatlakozása miatt, az államhatár térségében, a korábban megépült Zsira elkerülő útszakasz utolsó 40 m-es szakaszának a korrekcióját is megvalósítják.  


fotó: Griechisch Tamás

A beruházás keretében az osztrák oldalon a Zsira elkerülő út folytatásaként, a határcsatlakozási ponttól új nyomvonalon kiépítették a Lutmannsburg-i fürdőt elkerülő út, 2 kilométeres utat.

A munkálatokhoz szükséges a geodéziai bemérések, valamint az előzetes vizsgálatok és burkolatfeltárások lezajlottak. A vízelvezető rendszer tisztítása, rendezése folyamatosan zajlik és megkezdődött a burkolt árkok javítása, valamint az útszegélyek bontása és újraépítése is. A „párhuzamos” projektként a burkolatfelújítás előtt Zsira Község Önkormányzata ás a Soproni Vízmű Zrt. elvégezte a vízbekötő vezetékek csatlakozószerelvényeinek a cseréjét.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

- A beruházással új szintre lép a határon átnyúló közúti infrastruktúra kiépítése, fejlesztése Ausztria és Magyarország között, tekintettel a TEN-T hálózat központjainak összekapcsolására - emelte ki Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. - A projekt keretében biztonságosabb közlekedési kapcsolat jön létre a két ország között és a határátmenet fejlesztésével a környező osztrák és magyar települések egymás közötti elérhetősége is javul - fűzte hozzá.

A beruházáshoz kapcsolódik a 87. sz. főút Kőszeg (HU) - Rattersdorf (Rőtfalva AT) országhatár közötti szakasz kivitelezési munkáinak elvégzése. A két projektet egy Interreg V-A pályázat keretében nyújtották be, és támogatást nyertek. A Zsira – Lutzmannsburg (Locsmánd) úttal kapcsolatos munkálatok befejezési időpontja 2019. szeptember 2-a lesz. A projekt szerződéses nettó összege 165 977 104 forintból. A tervezési sebesség 50 km/h-ra lesz. Kivitelező: Orinoco '2002 Kft.

A projektbemutató rendezvényen részt Nagy Ferdinánd, Zsira polgármestere is.


fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek