Felújítják és új épülettel bővítik a harkai Pantzer Gertrud Általános Iskolát

Letették a harkai Pantzer Gertrud Általános Iskola alapkövét csütörtökön. Harka életének egyik legfontosabb fejlesztése több mint 1 milliárd forintos támogatásból valósul meg. A beruházás során az intézmény egy tornacsarnokkal és kiszolgálóegységekkel is bővül.

 - A harkai a Soproni Tankerületi Központ által fenntartott iskolahálózat egyik legkorszerűbb intézménye lesz. Ezt Marek János, a Soproni Tankerületi Központ igazgatója mondta el a helyszínen. Hozzátette: az intézmény kiemelt szerepet tölt be a tankerület életében. "A harkai gyermekeknek lehetőségük lesz helyben tanulni, ez a soproni intézmények számára is tehermentesítést jelent. A projekt indulásával egy időben vállalta a tantestület egésze, hogy egy módszertani felkészítő projektben vesz részt, tehát az épület mellett a pedagógusok tudása is újul, bővül - tette hozzá az igazgató.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Sopron agglomerációs területén, egy dinamikusan növekvő lakosságszámú településen épül fel egy gyakorlatilag új iskola, amelynek kedvezményezettjei elsősorban az ott élő családok, gyerekek, illetve az intézményben dolgozó pedagógusok, munkatársak lesznek. Az iskola egy modern, 450 négyzetméteres tornateremmel és hozzá kapcsolódó kiszolgálóegységekkel bővül, a jelenleg meglévő épületen pedig teljes felújítást végeznek.

Duschanek Péter, Harka polgármestere elmondta, a községben ekkora volumenű beruházás még nem valósult meg. "A 3000 fős település életében ez egy mérföldkő. Olyan közösségi műhely fog épülni a helyi gyermekeknek, ahol reményeink szerint a tudáson kívül olyan életszemléletet és közösségi szellemet is elsajátítanak, ami az élet minden szegletében hasznukra lesz"- mondta a polgármester.


fotó: Griechisch Tamás

Az épületegyüttes a jövőben a jelenlegi 160 tanuló befogadásához képest 50 százalékkal több, azaz 240 gyermek számára biztosít modern oktatási környezetet. Jelenleg 8 évfolyamon 8 osztállyal működik az iskola, a fejlesztést követően azonban több helyi lakosú gyermek tud majd helyben iskolába járni, így az osztályok száma 10-12-re is bővülhet. A pedagóguslétszám akár 30 százalékkal is növekedhet - a jelenlegi 17 helyett 20-22 főre is szükség lehet a jövőben várható tanulói létszámnövekedéssel együtt. Az új étkező kialakítása mellett teljesen átalakulnak a tantermek, a padlótól a tetőig megújul az épület, ennek részeként új nyílászárókat, épületgépészeti elemeket és burkolatokat fog kapni valamennyi helyiség. 

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője az alapkőletételen hangsúlyozta: ezután a gyermekek jobb körülmények között tanulhatnak majd, és az iskola megteremti azt a lehetőséget, hogy a minőségi oktatás elérhető legyen modern környezetben. „A magyar kormány és a mi közösségünk abban hisz, hogy a gyermek az első. Harkán 1,3 milliárd forintból egy teljesen új iskola épül fel, amely 240 kisdiák befogadására lesz alkalmas, és egy új tornacsarnokkal is gazdagodik a település. A harkai iskola építése mutatja azt a szándékot, hogy a települések megtartó erejét növeljük azért, hogy minden család helyben boldogulhasson, és a gyermekek is helyben tanulhassanak" - tette hozzá a képviselő.


fotó: Griechisch Tamás

Az esemény végén Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, Marek János, a Soproni Tankerületi Központ igazgatója, Duschanek Péter, Harka polgármestere és Khaut András, a FÉSZ Zrt. igazgatósági elnöke időkapszulát helyeztek el az alapkő alatt. 


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek