| 2022. szeptember. 29. | 2 perc olvasás

Felújított ipari műemlék nyerte el az idei Winkler Oszkár-díjat

A Sopronbánfalván található Kárpáti malom épületét találta érdemesnek a Városszépítő Egyesület építészeti szakbizottsága, hogy odaítélje a Winkler Oszkár-emléktáblát. A kitüntető címmel együtt járó tábla ünnepélyes átadására csütörtökön délután került sor.

A Soproni Városszépítő Egyesület évtizedek óta Szent Mihály napján Winkler Oszkár emlékdíjjal ismeri el az elmúlt esztendő alatt megvalósult, legkiemelkedőbbnek megítélt építészeti alkotást. Az Építészeti Bizottság a pályázatra beérkező épületeket részletes vizsgálatnak és bírálatnak veti alá. Döntésük felhívja a figyelmet a város építészetének folyamatos fejlődésére, az itt alkotó építészek, kivitelezők és építtetők Sopront gazdagító eredményeire.

Fotó: Tamás Griechisch
Fotó: Tamás Griechisch

Dr. Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke elmondta, hogy idén kevesebb induló volt. A másik jelölt a parkolóház volt, amely a szintén jó benyomást tett a bizottságra, jó értékelést kapott, de végül is döntő az volt, hogy olyan épületnek ítéljék oda a kitüntetést, amit mintaként állíthatnak a város lakossága elé, ami követendő példa lehet az értékek megóvása- vagy többletérték megteremtése tekintetében, ami egyéni kezdeményezés, ezért esett a végső döntés a malomra.

Fotó: Tamás Griechisch

Dr. Kárpáti György meghatottan beszélt a díjról és a nagyapjáról, aki 1908 óta egészen haláláig tulajdonosa volt a malomnak, és művésztársaival, az akkori művészeti életnek a vezető egyéniségeivel kulturális központot hoztak itt létre. Pezsgő kulturális élet alakult ki a malomban, olyan neves személyiségek jártak ide, mint pl. Brecht Rezső és Csatkai Endre.

Fotó: Tamás Griechisch

A bizottság általában minden évben nehéz döntéshelyzetbe kerül, amikor beérkeznek a jelölések, de mondhatjuk, hogy az idei egy kivételes év volt ilyen szempontból, merthogy ez a helyreállított épület annyira kiemelkedett a jelöltek közül, hogy egyértelmű volt a bizottság számára, hogy ezt kell  választani – fogalmazott Veöreös András, a Soproni Városszépítő Egyesület Winkler Oszkár Szakbizottságának a tagja. Hozzátette: Sopronnak egy ikonikus épületéről van szó. Mindannyian szomorú szívvel néztük az elmúlt évtizedet megelőző időszakban az épületnek a sorsát és a pusztulását. Városképi szempontból nagyon fontos hogy az épület megújult, a másik nagyon fontos szempont pedig a tulajdonosi hozzáállás volt, az, hogy Kárpáti György sziszifuszi munkával, sokszor saját kezűleg, nem nagy pályázati pénzt elnyerve, hanem sok év kitartó munkájával végezte a helyreállítást, és úgy gondoljuk, hogy ez mindenképpen példaértékű.

Az ünnepélyes eseményen részt vett dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere és Mágel Ágost, önkormányzati képviselő, a Városfejlesztési Bizottság elnöke is.

Fotó: Tamás Griechisch

Fotók: Tamás Griechisch

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek