Felújított lakóház nyerte el az idei Winkler Oszkár-díjat

A Fövényverem utca egyik lakóházát találta érdemesnek a Városszépítő Egyesület építészeti szakbizottsága, hogy odaítélje a Winkler Oszkár-emléktáblát. A kitüntető címmel együtt járó tábla ünnepélyes átadására szerdán 17 órakor került sor.

A város kiemelkedő, XX. századi építészéről elnevezett Winkler Oszkár-díj adományozásának célja az építészeti szempontból kiemelkedő, a soproni hagyományokat és a kortárs építészet vívmányait felmutató, a városképet gazdagító épületek elismerése és példaként való kitüntetése. A díj nyertese emléktáblát helyezhet el az épület homlokzatán.

A Városszépítő Egyesület építészeti szakbizottsága az idén is kiértékelte a Winkler Oszkár-díjra beérkezett javaslatokat, majd úgy határozott, hogy ebben az esztendőben a Fövényverem u. 29. sz. alatti, felújított lakóháznak ítéli oda az egyesület rangos elismerését. Hagyományosan a város védőszentjének, Szent Mihály napján adták át a Winkler Oszkár-emléktáblát.

"A Fövényverem utcában található felújított lakóház teljes mértékben megfelelt az egyesület által meghatározott alapelveknek. Az új épület az értékek megőrzését jelképezi, mely az utcaképet is jelentősen javítja. A Winkler Oszkár-díjra beérkezett pályázatokat a Soproni Városszépítő Egyesület vezetősége által felkért szakmai zsűri bírálta el a pályázó helyszínek megtekintése után. A díjra a legfeljebb két éve elkészült (használatbavételi engedéllyel vagy a befejezés tényét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkező) új építésű vagy felújított épület alkotója (tervező, kivitelező vagy tulajdonos) pályázhatott" - mondta Dr. Józan Tibor, a Városszépítő Egyesület elnöke. 

„Sopron 1277 óta, azaz 744 éve polgárváros, polgárok lakják. A polgár arról ismerszik meg, hogy nem vár másra, nem vár az államra, az önkormányzatra, hanem saját maga kitalál jó dolgokat és azt megvalósítja. A mai napon is egy példamutató cselekedetnek lehetünk tanúi. A tulajdonosok egy nagyszerű felújítást, és cselekedetet valósítottak meg, amihez gratulálunk nekik. A másik polgári jellegű vonatkozás pedig az, hogy a polgárok jó ügyek mentén szervezkednek, szövetkeznek, és egyesületeket hoznak létre. A Városszépítő Egyesület óvja az épített és a természeti környezetet, emellett egy nagyszerű mozgalmat is indított. Minden évben Winkler Oszkár-díjjal jutalmazza a kitűnő, kiemelkedő fejlesztéseket, épület-beruházásokat. Köszönjük nekik ezt a szép missziót és munkát. A tulajdonosoknak azt kívánjuk, hogy a jövőben is az eddigiekhez hasonlóan folytassák tevékenységüket” - hangsúlyozta Dr. Simon István alpolgármester. 


fotó: Griechisch Tamás

„A partneremmel, Szántó Andrással vonzódunk a régi épületekhez, innen jött az ötlet a lakóház felújítására. A munkálatok során a háromszáz éves épület történetét is áttanulmányoztuk, annak érdekében, hogy a régi értékek ne vesszenek el. Az épület parasztbarokk stílusban épült. A felújítás során a stílusjegyek megőrzésére is nagy hangsúlyt fektettünk. A ház első tulajdonosa Eisenkölbl Jakob János kőművesmester volt, később pedig szőlőtermesztéssel foglalkozó emberek éltek itt” – mondta Horváth Rita tulajdonos. 


fotó: Griechisch Tamás

Az elnökség úgy határozott, hogy a Szent Mihály-templomot, a műemléki értékek figyelembevételével, magas színvonalon végzett felújításáért oklevéllel ismeri el. Az építészeti szakbizottság javasolta azt is, hogy az elkészült Lőver Uszodát, magas színvonalon végzett megépítéséért, a városkép gazdagításáért oklevéllel tüntetesse ki. 


Fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek