| 2021. augusztus. 31. | 1 perc olvasás

Felújították a sarródi Rozália-szobrot

Felújították - közel 3 millió forintból - a sarródi Rozália-szobrot. A faluban 6 szobor és 2 kápolna is őrzi a régmúlt emlékeit. A település egyik legismertebb szobra a Rozália- vagy más néven Pestis szobor, amely 1741-ben egy világjárvány végén, hálaadó szoborként lett felállítva közadakozásból.

Sarród Község Önkormányzata és a Három Település Alapítványa 2020-ban kezdeményezte a Rozália- szobor felújítását, amely nagyon rossz állapotban volt. A szentek alakját és arcát, a ruházat szépen omló redőit már kikezdte az idő, ami nem is csoda, hiszen a szobor 279 éves.

Mivel 2020-ban ismét egy világjárvány ütötte fel a fejét, ezért még nagyobb aktualitása lett a szobor felújításának. Sarród Község Önkormányzata sikeresen pályázott a Teleki László Alapítvány Népi Építészeti programján, és 2 millió 880 ezer forint támogatásban részesült.
A restauráláshoz szükséges önerőt, a helyiek adakozásának köszönhetően a Három Település Alapítványa biztosította. Rengetegen segítették kisebb-nagyobb összeggel a kezdeményezést, továbbá helyi vállalkozók adományként elkészítették a kerítést, illetve a szoborhoz vezető járdát is. Sarród a Fertő-part egyik gyöngyszeme, csendes utcáival, népi emlékeivel. A hálaadó szobor névadója, Szent Rozália alakja a talapzaton keresztben található, a négy alak közül a legrosszabb állapotban: úgy ábrázolják ezt a nemesi családból származó, de fiatalon elvonult, hitében elkötelezett szentet, ahogy megtalálták egy hideg barlangban a halála után: a rideg kövön fekve, bal kezére hajtva fejét, jobb kezében a szent keresztet tartva.

A Rozália-szobor megáldása 2021. szeptember 4-én 15.30-kor egy kis ünnepség keretében történik, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Legnépszerűbb cikkek