Felújították az egykori labdarúgó sírhelyét Sopronban

Lokálpatrióta összefogásnak köszönhetően újult meg az egykori válogatott labdarúgó soproni sírhelye. Névery Aladár összesen ötször ölthette magára a válogatott mezt, és több magyar csapatban is sikeresen szerepelt.

A Szent Mihály temetőben nyugvó sportember sírjánál Biczó Zalán helytörténész elmondta, Névery Aladár a magyar labdarúgás hőskorának egyik kiemelkedő alakja. Összesen 5 alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban 1905 és 1907 között. A vezetéknevét 1934-ben magyarosította Néveryre. Az egykori labdarúgó súlyos betegsége miatt 1945-ben Sopronban élő fiához, Egonhoz költözött, a városban is halt meg 1956. június 30-án.

Páder Vilmos sportvezető, lokálpatrióta szervezőmunkájának köszönhetően megszépült a néhány éve még növényekkel benőtt, romos állapotú sírbolt. A sportvezetőtől megtudtuk, hogy az egyik legnagyobb kihívást a sír megtalálása jelentette, amit aztán héthónapos intenzív munkafolyamat követett. Páder Vilmos köszönetét fejezte ki minden közreműködőnek a lelkes, önzetlen munkáért, támogatásért, kiemelve a Relikvia Kft.-t és a Soproni Városi Szabadidősport Szövetséget.

Csiszár Szabolcs alpolgármester az összefogás erejét méltatta. Mint mondta, városunkban már több hasonló kezdeményezés érte el a célját. Így a jövőben méltó módon emlékezhetünk meg a Sopronban nyugvó elődeinkről.    

A sportoló felújított sírját Horváth Imre városplébános áldotta meg. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Csiszár Ákos, az SC SOPRON elnöke, Horváth László, az MLSZ Győr-Moson-Sopron Megyei igazgatója, Kósa István, a Soproni Városi Szabadidősport Szövetség elnöke, valamint Csapó Károly egykori válogatott labdarúgó is. 

Fotók: Griechisch Tamás 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek