| 2022. március. 31. | 2 perc olvasás

Felújították az ispotály épületét

Felújították az Új utcai Ó-Zsinagóga Ispotály épületét, amelyet hitéleti célból, illetve oktatás céljából használhat a hitközség. Az ünnepélyes átadáson az ispotály jelképes kulcsát is átvehette a Soproni Zsidó Hitközség elnöke csütörtökön.

fotó:Griechisch Tamás

Január közepén kezdődtek meg az Új utcai Ó-Zsinagóga épületének felújítási munkálatai, amelyet hitéleti célból, illetve oktatás céljából használhat a hitközség. Az ünnepélyes átadáson dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek is megtekintették a megszépült épületet. Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke szerint a mostani beruházásnak köszönhetően még összetartóbbá válik a helyi közösség.

fotó: Griechisch Tamás

Minden közösség életében hatalmas dolog, ha visszatérhet a gyökereihez, a saját épített környezetében. Az ispotály alapjai közel 800 évesek. Minden egyháznak fontosak a lelki építőkövek, de a fizikai építőkövek is. Otthonosan, legitim módon tudunk működni az épületben, ami rendkívül örömteli. A következő fázis a gépesítés, és a bebútorozás lesz, de egy imatermet is ki fogunk alakítani – tette hozzá az elnök.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője az ünnepélyes átadáson kiemelte: nagyon fontos, hogy a jövő nemzedéke megfelelő tudást kapjon a XX. század legsötétebb fejezetéről, a holokausztról.

A soproni zsidó hitközség városunkban aktív hitéletet tudott kialakítani, ennek számos fejlődését és nyomát láthatjuk az elmúlt években. Ma az Ó-Zsinagóga ispotály felújításával egy igazi otthonra találtak. Ez egy kulturális és turisztikai látványosság lesz felújított állapotában, a hitközség székházaként is szolgál. Újabb mérföldkő a soproni zsidóság életében az épület. Azt kívánom, jó egészségben, minél több rendezvénnyel, minél több ember tudjon megismerkedni ezzel az értékes kultúrával – hangsúlyozta Barcza Attila.

fotó:Griechisch Tamás

A város nevében dr. Farkas Ciprián polgármester nyújtotta át az ispotály jelképes kulcsát a Soproni Zsidó Hitközség elnökének. Az ispotály felújítására 20 millió forintot fordított az önkormányzat saját forrásból.

fotó:Griechisch Tamás

A megszépült belső tereket örömmel szemlélte meg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének az elnöke. Heisler András meglátása szerint az ispotály átadása országos szinten is üzenetértékkel bír.

A zsidó vallásban nagyon sokszor ünnepeljük a csodákat. Ez is egy kis csoda most, hogy újra otthonra talált itt, a belvárosban a soproni zsidó község. A holokausztban 600 ezer magyar zsidó pusztult el, és éppen ezért a vidéki közösségeink nagyon meggyengültek. Fiatal, ambiciózus vezetője van a leghűségesebb város zsidóságának, akinek köszönhetően újraélednek azok a tradíciók, amik több ezer éve a vallás részét képezik. A helyi hitélet is be tud indulni még inkább, az új otthonnak köszönhetően – emelte ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke.

fotó:Griechisch Tamás

Az épület átadása után kerülhet sor a belső terek méltó berendezésére, a gépesítésre, a tervek szerint április végére fejeződnek be ezek a munkálatok.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek