Felújították Flandorffer Ignác síremlékét

Lovag Kőmáli Flandorffer Ignác emléke előtt tisztelgett az a konferencia, amelyet csütörtökön délelőtt tartott a 150 éves Soproni Városszépítő Egyesület a Soproni Evangélikus Egyházközség Gyülekezeti Házában. A tanácskozás után a konferencia résztvevői felavatták Flandorffer Ignác felújított síremlékét.

A Soproni Városszépítő Egyesület 150. jubileumi évének egyik zárórendezvénye volt az a konferencia, amely az egyesület alapítója, a 19. századi Sopron egyik legjelentősebb polgára: Lovag Kőmáli Flandorffer Ignác emléke előtt tisztelgett a Soproni Evangélikus Egyházközség Gyülekezeti Házában csütörtökön délelőtt. Dr. Józan Tibornak, a Soproni Városszépítő Egyesület elnökének a köszöntőjét követően Dr. Farkas Ciprián polgármester köszöntötte a város nevében a résztvevőket. Dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója előadásban a 19. századi soproni polgársággal kapcsolatos gondolatait osztotta meg, majd Dr. Ifj. Sarkady Sándor tudományos kutató, történész felidézte Lovag Kőmáli Flandorffer Ignác alakját és szellemiségét.

– Flandorffer Ignác az a polgár volt, aki fölemelte szenvedő emberbarátait. Az, aki a városi szegényápoldát alapított. Ő volt az a polgár, aki mindig figyelt arra, hogy a szegényekre figyeljen az akkori városi vezetőség. Háromszor tüntették ki, mert a város megbecsülte azt a polgárát, aki hatalmas vagyonát mindig a köz javára fordította. – emelte ki a történész. 


fotó: Griechisch Tamás

A síremlék avatásán Dr. Farkas Ciprián méltatta Sopron egykori jeles polgárát: Lovag Kőmáli Flandorffer Ignác széles látókörű, világlátott ember volt, aki hatalmas vagyonát vállalkozásokba és és alapítványokba fektette, mindenkor önzetlenül szerette, és szolgálta Sopront. A városért kifejtett munkája és önfeláldozó élete nem csak példa számomra, de ösztönöz is a mindennapi tevékenyégem során. 


fotó: Griechisch Tamás

A síremlék avatását Orbán Júlia előadóművész versmondása tette még méltóbbá. Az eseményt a konferencia után tartották meg, így vált még ünnepélyesebbé az emléknap.

A város és az egyesület által közösen felújított síremlék rendbe hozatalát alapos szakmai előkészítés előzte meg. – A szoborrész és a sírboltozati rész rendbetételét egy helyi cég végezte külsős szakemberekkel, a kerítést pedig egy felületkezelő vállalkozás felajánlásából tudtuk felújítani. – emelte ki Dr. Józan Tibor.

Az emléknap végén Horváth Imre városplébános megáldotta a felújított síremlékét.


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek