| 2020. február. 22. | 2 perc olvasás

Fennesz Rezsőről, a kommunista diktatúra nagycenki mártírjáról neveztek el tantermet

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Soproni Szervezete és a KDNP Soproni Szervezete közös kezdeményezésére a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából a Nagycenki Általános Iskolában, Nagycenk 1919-es mártírjáról, Fennesz Rezsőről neveztek el tantermet.

A Soproni Tankerület helyeztette el a Fennesz Rezső feliratú névtáblát a teremhez, a 21 évesen mártírhalált halt Fennesz Rezső arcképét pedig, a kezdeményező szervezetek adományozták az iskolai közösségnek. A Fennesz Rezső-termet Szarka Gábor, Nagycenk plébánosa áldotta meg azon a megemlékezésen, amelyen dr. Brummer Krisztián, a KÉSZ Soproni Szervezetének elnöke ismertette Fennesz Rezső életútját, aki eredetileg papi pályára készült, majd gépészmérnök-hallgatóként érte a kegyetlen, brutális halál.

A 21 éves Szántó Róberttel együtt 1919. július 4-én végezték ki őket a vörös hatalom emberei a soproni Szent Mihály temetőben.

Fennesz Rezsőt a család a nagycenki temetőben temette el. 1919-ben a temető hátsó részén eltemetett mártírt a Nagycenk község 1920 tavaszán a mauzóleum előtt ünnepélyes keretek között egy díszsírhelyet adományozva újratemettette, és a ma is látható emlékművet emeltette számára.


Fotó:Griechisch Tamás

Dr. Brummer Krisztián elmondta: a nagycenki iskola évtizedetekig őrizte az emlékét. Naponta imádkoztak Fennesz Rezsőért. Közvetlenül a halála előtt írt végrendelete megmaradt, amely most az arcképe alatti feliraton olvasható az iskolában.

Szántó Róbertről, a családja nevében, a ma 91 évesen is fiatalos unokahúga, Komlósi Klára emlékezett meg az eseményen. Klára asszony elmondta: hosszú évtizedekig a mártírok nevét sem volt szabad említeni, miközben a soproni Szent Mihály temetőben a kommün bukását követően közadakozásból emelt síremléket 1948-ban egy éjszaka alatt földig rombolta és eltüntette a kommunista hatalom, amelyet követően az mégiscsak zarándokhellyé vált.

1999 óta újra emléktábla van a síron, melyet minden éven, a kommunizmus áldozatainak az emléknapján koszorúznak meg.

-Fennesz Rezső mártíromsága egy olyan kort idéz, amely az értékvesztettségre épített ideológiák fékezetlen sodrásával semmisített meg minden értéket, oltott ki kegyetlenül életeket, rombolt szét közösségeket – mondta Tóth Éva, önkormányzati képviselő, a KDNP soproni elnöke. Hozzátette: Ezért is fontos, hogy fiataljainkat az érték tiszteletére neveljük, hogy hiteles tudás és ismeretek birtokában tudjanak különbséget tenni és felelősséggel dönteni a jó és rossz között, hogy a közösségük fejlődését, gyarapodását tudják felnőttként szolgálni. Üzenetértékű, hogy a Fennesz Rezsőről elnevezett tanteremtől éppen a nagycenki Szent István templomra lehet látni és gróf Széchenyi István, a legnagyobb magyar szobrára – amelyek a hitbeli megmaradás és a hazafiasság leghitelesebb helyi és egyetemes valóságát hordozzák ma is, példaként a legfiatalabbak számára.

Fennesz Rezső emléktábláját Barcza Attila országgyűlési képviselő a kezdeményezőkkel együtt leplezte le.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek