| 1 perc olvasás

Fénnyel írt kórustörténetek

2024. június 28–30. között immár hatodik alkalommal rendezik meg a Soproni Kórusünnepet. Az esemény szervezői most fényképeket keresnek, hogy a közkedvelt kórustörténeti kiállításukat új emlékekkel, történetekkel gyarapítsák.

A soproni kórusélet pillanatfelvételeit megjelenítő, „Ének-képek” című molinókiállítás 2021-ben készült. „A koronavírus-járvány övezte bizonytalan időszakban az volt a szándékunk, hogy olyan kórusokat, kórustagokat is oda varázsoljunk a Lenck-villa kertjébe, akik akkor és ott nem lehettek velünk. Meglepetésünkre nagyon sokan álltak meg egy-egy fotó előtt; a távoli és közelmúlt fényképei megannyi történetet, emléket hoztak felszínre” – idézte fel a kezdeteket Bognár László, a Soproni Kórusünnepet szervező 5. Szólam Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A Nemzeti Kulturális Alap és Sopron Önkormányzata támogatásával elkészült kiállítást a 2021-es Múzeumok Éjszakáján mutatták be. A tárlat később további elemekkel is bővült, amik a soproni kórusélet 160 évét idézték fel – egészen az 1863-as Országos Dalosünneptől kezdve. A képeket a Soproni Múzeum, a Sopronanno.hu, valamint magángyűjtők kölcsönözték az alapítvány számára.

A molinókiállítás az idei kórusünnepre megújul. Ehhez pedig a szervezők az egykori és mai kórustagok, valamint a kórusmuzsika barátainak segítségét kérik: „várunk fotókat régi kórusutakról, koncertekről, ünnepségekről, a kórusélet legendás alakjairól, emléktárgyakról, dokumentumokról – tehát mindenről, ami kórus és ami Sopronban vagy környékén készült” – hívta fel a figyelmet a kuratóriumi elnök.

A képeket a korusunnep oldalról elérhető felületen keresztül lehet feltölteni, megadva a kép és a tulajdonos adatait. A fotókat papírkép formájában is várják. Ezeket lezárt borítékban, a tulajdonos nevének és elérhetőségeinek feltüntetésével a soproni Cédrus Könyvkereskedésben (Bünker köz 2.) lehet leadni. A papírképeket digitalizálás után visszaadják a beküldőknek.

A beküldési, feltöltési határidő május 19. vasárnap éjfél, a papírképeket pedig május 18-án, szombaton délig lehet leadni. A beérkezett felvételek közül a legjobbak, legérdekesebbek a tervek szerint a megújult „Ének-képek” kiállítás részeként lesznek láthatóak majd a soproni Lenck-villa kerítésén a Múzeumok Éjszakája és a Soproni Kórusünnep ideje alatt, és az események közötti egy hétben.

 

 

Borítókép: 5. Szólam

Legnépszerűbb cikkek