| 2022. április. 11. | 3 perc olvasás

Fergeteges hangulattal fogadták a szurkolók az Euroliga-győztes Sopron Basketet

Az Euroliga-győztes Sopron női kosárlabdacsapatát ünnepelték hétfőn kora este a Novomatic Arénában.  A zöld-sárgák 2018 után másodszor léptek pályára a Final Four fináléjában, ahol fegyelmezett játékkal, végig vezetve, 60-55-re győzték le a Fenerbahcét. Az Euroligában egyéni siker is született, az eredményhirdetésnél díjazták a döntő legértékesebb játékosát, aki Gabby Williams, a Sopron Basket francia légiósa lett.

Az együttes hétfőn kora este busszal érkezett a soproni csarnokhoz, ahol szurkolók egy része görögtüzet gyújtva és énekelve fogadta a küldöttséget.

Fotó: Máthé Alexandra

Az arénába az aranyéremmel a nyakukban vonultak be egyesével a játékosok, a mintegy 1500 szurkoló pedig állva tapsolta mindegyiküket. Az Euroliga-trófeát Fegyverneky Zsófia, a Sopron irányítója és csapatkapitánya vitte be a küzdőtérre.

Fotó: Máthé Alexandra

Gáspár Dávid vezetőedző és Török Zoltán ügyvezető a bevonuláskor a nyakukban viselték az isztambuli finálénak otthont adó sportcsarnok levágott kosárhálóit.

Fotó: Máthé Alexandra

„Az alapszakaszban rendkívül sok nehéz mérkőzésünk volt. A sorsfordító találkozóra talán Kurszkban került sor, ahol idegenben tudtunk egy rendkívül nehéz mérkőzést megnyerni egy orosz sztárcsapat ellen. A rájátszásban nagyon nehéz ellenfelet kaptunk. Az isztambuli Final Fourban már csak négyen maradtunk. Az elődöntőben a Salamanca, míg a döntőben tízezer néző előtt a Fenerbahce csapatát sikerült legyőznünk, megszerezve ezzel a magyar kosárlabdasport első Euroliga-győzelmét. A rájátszás kezdete előtt, amikor az alapszakasz lezárult tettem egy látogatást az öltözőben, ahol elmondtam a csapatnak, hogy mennyire hiszek a győzelemben. A világ minden pontján megismerték most a magyar kosárlabdázást, Európában pedig jelenleg az élen állunk, ami hatalmas eredmény” – mondta Török Zoltán ügyvezető.

Fotó: Máthé Alexandra

„ Leírhatatlan ez az érzés, nagyon büszke vagyok a csapatra, hogy ilyen kitartó küzdelemben sikerült sporttörténelmet írnunk. A döntő mérkőzés előtt 8-10 másodperccel éreztem azt, hogy meglesz a győzelem, de a hit már akkor bennem volt, amikor megérkeztünk Isztambulba. A Fenerbahce csapatában rendkívül sok jó játékos van, akik ha lendületbe jönnek megállíthatatlanok. A legfőbb célunk az volt, hogy nyomást gyakoroljunk az ellenfélre, amit mindvégig sikerült is teljesítenünk. Végül  az Euroliga isztambuli négyes döntőjében 60-55-re sikerült legyőznünk a házigazdákat – értékelt Gáspár Dávid vezetőedző.

Fotó: Máthé Alexandra

„ Sokszor ott volt a fejünkben az Euroliga győzelem, viszont egészen a vasárnapi fináléig nem hittük el, hogy ezt sikerül is megvalósítanunk. A küzdelmek során a lelki tényezőkre nagy hangsúlyt fektettünk. Szerintem a döntőben azért sikerült így teljesítenünk, mert lekerült rólunk a nyomás és nem éreztük azt, hogy veszíthetünk, hiszen már a döntőbe jutás is hatalmas eredmény. A győzelem kulcsa legfőképpen az volt, hogy végig a feladatra koncentráltunk és senki sem a győzelmen gondolkodott. Az egész mérkőzés során remekül védekeztünk, a fontos pillanatokban pedig jó döntéseket hoztunk – összegzett Fegyverneky Zsófia csapatkapitány.

Fotó: Máthé Alexandra

„A döntő során végig nyugodtságot éreztem. A Salamanca elleni elődöntőnél volt egy nehéz pont, viszont akkor is hittünk a győzelemben. Úgy gondolom, hogy a védekezésben tudok stabil pontja lenni a csapatnak – mondta Határ Bernadett.  

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke azt hangsúlyozta, hogy nem sokan tudnak ilyen eredményt elérni. Arról is beszélt, hogy a sport nemzetépítő erő, mi magyarok pedig "a világ ereje vagyunk a sportunkon keresztül is".

Fotó: Máthé Alexandra

Az ünnepségen dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, valamint több önkormányzati képviselő is részt vett. 

Fotó: Máthé Alexandra

Dr. Farkas Ciprián köszöntőjében kiemelte, hogy a 14-szeres bajnok Sopron Basket sikere az eddigi sikereik közül is a "legédesebb, legfényesebb".

"A soproni szív bizonyította, hogy a soproni álmok valóra válnak, ha igazán komolyan gondoljuk és komolyan akarjuk. Úgy gondolom, hogy sok soproni fiatalnak jelent motivációt a sportra ez a fantasztikus teljesítmény" - fogalmazott Sopron polgármestere.

Fotó: Máthé Alexandra

A köszöntőket követően Szalay Ferenc és Farkas Ciprián virágcsokrokat nyújtott át a csapat tagjainak. Az ünneplés folytatásában a szurkolók személyesen is gratulálhattak a lányoknak, és közös fotókat készíthettek.

Fotó: Máthé Alexandra
Fotó: Máthé Alexandra

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek