| 2021. október. 15. | 1 perc olvasás

"Fertő Part"-fejlesztés – látványos képeken az új északi kikötő elárasztása

Több látványos munkafolyamat is zajlik ezekben a hetekben a Fertő Part beruházás területén. A már korábban elkészült új északi kikötőt elárasztották vízzel. A fejlesztő cég közösségi oldalán számolt be arról, hogy miként került víz alá a kikötő meder. Emellett gőzerővel halad a közműrendszer kiépítése is a területen.

Víz alá került a "Fertő Part" beruházás részeként megépült új, északi kikötő. Az összesen mintegy 2,5 hektár alapterületű új kikötő a beruházás legészakibb pontján kapott helyet, a Fertő tó és a Virágosmajori-csatorna ölelésében, míg hátul, a szintén nemrégiben elkészült, új övcsatorna torkollik bele a kikötőbe. A meder kotrásához összesen mintegy 70 ezer köbméter talajt emeltek ki, hogy elérjék a körülbelül 120 cm-es fenékszintet. Az a keskeny földsáv, ahol a markoló dolgozik, hamarosan eltűnik, így a kikötő teljes hosszában összenyílik a Virágomajori-csatornával, ahol egy széles torkolatot alkotva találkozik a Fertő tó nyílt vízével.

Az új kikötő sólyája is elkészült már, innen lehet majd vízre tenni a hajókat. Mellette lesz majd az a daru, ami a hajók beemelését fogja segíteni.

Eközben a közműhálózat telepítése is zajlik, a vezetékek mintegy felét már lefektették. A szennyvíz- és az ivóvíz - gerincvezeték nagy része már a helyére került, jelenleg a tetőcsapadék-vezetékeket és aknákat fektetik, illetve süllyesztik a földbe. Ezután a locsolóvíz-hálózat kiépítésével zárul a korszerű közműrendszer kiépítése. A fejlesztésnek köszönhetően az új Fertő-parton nem fordulhat elő, hogy a szennyvíz a tóba kerül, korábban sajnos erre gyakran volt példa. A vezetékek az egyik leginkább időtálló anyagból, égetett kőagyagból készültek. Összesen több mint 13 km hosszúságú vezetéket fektetnek le a munkálatok során.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: Fertő part

Legnépszerűbb cikkek