| 2022. április. 20. | 1 perc olvasás

Fertőhomok is csatlakozott a Tájházak Napja rendezvénysorozathoz

A Magyarországi Tájházak Szövetsége szombaton és vasárnap rendezi a Tájházak Napja című országos rendezvénysorozatot 18 megye csaknem 60 tájházában és két határon túli településen.

Az eseményhez csatlakozó tájházak a legtöbb helyszínen ingyenesen várják a vendégeket. Meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutatják be az egyes épületek berendezéseit, több helyszínen hagyományőrző csoportok lépnek föl, s kézműipari portékák között lehet válogatni, vásárolni, tájjellegű ételeket kóstolni.

Szombaton a pomázi Örökség Tájházban szerb húsvéti szokásokat elevenítenek fel, kiállításmegnyitóval ünnepelnek Nagytarcsán, Ócsán, Nagysallón, Pogrányban, Hosszúhetényben, Dunaszentbenedeken, Algyőn és Fertőhomokon. 

Fertőhomokon Szent György napjától Szent Iván napjáig, szombaton fogadott ünnep volt, nem volt szabad dolgozni; az emberek szentmisére mentek. A kisbíró kihirdette: „Megkezdődött a szombati ünnep, régi szokás szerint mindenki tartsa meg!” Az 1959-ig megtartott ünnepre emlékezve április 23-án, szombaton 15 órakor búzaszentelés lesz a Szt. György-szobornál, 16 órakor tábori szentmise a tájház udvarán. 17 órakor Kovács György Fertőhomokon élő szobrászművész életmű kiállításának megnyitójára kerül sor. A tájház első szobájában megtekinthető a tájegységi levéltárba került leventezászló, amit 1929-ben országos versenyen nyertek el a homoki leventék.

A teljes programkínálatról a Tájházszövetség honlapján és Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

fotó: /www.visitsopron.com

Borítókép; archívum 

Legnépszerűbb cikkek