| 2017. szeptember. 20. | 1 perc olvasás

Festett kazettás templom mennyezetek motívumvilága - kiállítás "A reformáció 500 éve" jegyében

Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban nyílt meg a "Festett kazettás templom mennyezetek motívumvilága - felbecsülhetetlen kincsünk érvényes üzenetei" című fotókiállítás szerdán.

A megnyitón Tóth Éva önkormányzati képviselő bevezetőjében köszöntötte a megjelent vendégeket, megköszönve Sopron városának, a kiállítás létrehozóinak a lehetőséget. 


fotó: Griechisch Tamás

Firtl Mátyás országgyűlési képviselő köszöntőjét Szervátiusz Tibor gondolataival nyitotta meg: az archaikus erdélyi festett kazettás templommennyezetek népművészeti világa szolgálja a földön az életet, az élet szépségét, szentségét a teremtett világ alakítását.

A kiállítása nem szavakban, mondja el azt ami szép, ami isteni, hanem rajzokon, szimbólumokon keresztül, máig érvényes üzenetekkel, hogy az ember helye hol van a világmindenségben. Közös kincseink ezek, zárta szavait, remélve hogy sokan elmennek és meglátogatják ezeket a helyeket.

A kiállítást Szászfalvi László országgyűlési képviselő nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a magyar kereszténységnek, protestantizmusnak felbecsülhetetlen materiális, szellemi, kulturális kincsei vannak, melyekre nem csak büszkének kell lennünk, hanem szellemi táplálékot is adnak, megóvva, megvédve kell őket a jövő generációinak. 

Dorosmai Erzsébet festőművész elmondta, a maga nemében is különleges az itteni anyag, mert így együtt még nem voltak láthatóak a 16-18. századi templom belsők, és ilyen jellegű kiállítás nem is volt még az elmúlt évtizedekben.

A megnyitót követően került sor a kerekasztal-beszélgetésre, tovább folytatva a Reformáció 500 éve eseménysorozatot.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek