| 2017. október. 14. | 2 perc olvasás

Fiatalok a szebb és tisztább soproni környezetért!

Szombaton reggel került sor a "72 óra kompromisszum nélkül" eseménysorozat soproni megnyitójára, amelyhez idén is sok fiatal csatlakozott. A szervező, Barcza Attila városi tanácsnok kiemelte: az országos programot idén a 10. alkalommal hirdették meg, de a soproni rendezvény már a 11. a sorban, hiszen innen indult útjára a kezdeményezés.

A 72 óra kompromisszum nélkül egy szociális önkéntes akció, amelynek alapjait a három történelmi keresztény egyház fektette le és amely mára egy országos közösségi eseménnyé vált. Az akció Magyarország fiatalságát hívja közös összefogásra, hogy együtt tegyenek másokért és környezetünkért. Országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat melyben intézmények, játszóterek felújításán dolgoznak, de célkeresztben van a parkok és erdők takarítása, a szociális segítségnyújtás és különböző kulturális műsorok szervezése is különböző közösségeknek. 

Szombaton reggel a Deák téren Dr. Simon István alpolgármester köszöntötte a fiatalokat és hívta fel a figyelmet arra, hogy milyen fontos környezetünk tisztántartása és értékeink megóvása. Köszönetét fejezte ki, hogy ebben az esztendőben is ilyen sokan csatlakoztak a helyi akcióhoz, ezzel is megmutatva azt, hogy a fiataloknak is fontos városunk, környezetünk tisztán tartása, értékeink megőrzése és a közösségi munka által az önkéntes segítségnyújtás. Köszönetét fejezte ki a soproni rendezvény főszervezőjének Barcza Attilának, aki a kezdetektől töretlenül és nagy lelkesedéssel fogja össze a fiatalokat, ennek a nemes feladatnak az érdekében, akinek egy meglepetés ajándékkal is kedveskedett a jubileumi alkalomból. Dr. Simon István felhívta a fiatalok figyelmét arra is, hogy mindennél fontosabb az, hogy az esetleges baleseteket elkerüljék munkavégzés közben, így arra kér mindenkit, hogy a csoportvezető szakemberek utasításait minden esetben tartsák be és kérdés esetén forduljanak bizalommal hozzájuk. Külön megköszönte a résztvevő pedagógusoknak az aktív közreműködést, valamint a Sopron Holding Zrt. munkatársainak is azt, hogy aktív szerepvállalásukkal segítik ennek a szép és hasznos feladatnak a végrehajtását.

Barcza Attila, a rendezvény főszervezője hangsúlyozta, hogy nem csak a "72 óra kompromisszumok nélkül" program keretein belül fontos az ilyen jellegű önkéntesség, hanem a mindennapokban is elengedhetetlen egy közösség életében az, hogy tisztább és szebb környezetben éljünk. Örömteli az a tapasztalat, hogy Sopronban a fiatalok egyre aktívabban veszik ki a részüket a önkéntes munkákból és mindig örömmel vesznek részt az ilyen jellegű és ehhez kapcsolódó feladatokban.

A köszöntőket követően a szép számban megjelent fiatalok több kisebb csoportot alkottak, majd  a Sopron Holding Zrt. munkatársainak vezetésével, a város 12 pontján kezdték el a munkálatokat, amelyben a szemétszedés és avargyűjtés mellett kerítésfestés is szerepelt. Sopronban idén 400 önkéntes csatlakozott a programhoz, akik főként oktatási intézményeket és civil szervezeteket képviseltek.

Több helyszínen csatlakozott az önkéntes fiatalok csoportjához egy-egy önkormányzati képviselő is, akik szintén örömmel vettek részt ebben a nemes feladatban, hiszen ahogy azt Magas László is megjegyezte a Jereván lakótelep szívében: "A város tisztántartása és annak megörzése közös érdekünk!" egy valós és igaz üzenet!


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek