| 2022. augusztus. 19. | 1 perc olvasás

Fiatalok látogattak Sopronba, hogy a Páneurópai Piknikről tudjanak meg többet

A német-magyar nyári akadémia fiataljait köszöntötte dr. Farkas Ciprián polgármester pénteken, a Páneurópai Piknik 33. évfordulóján a Városházán.

A Magyar-Német Ifjúságért Egyesület és a Konrad-Adenauer-Stiftung nyári egyeteme Sopron Megyei Jogú Város közös szervezésében valósult meg.

Michael Winzer, a Konrad Adenauer Stiftung magyarországi képviseletvezetője kiemelte: „számunkra ez mindig fontos volt, hogy az új generációk számára a Páneurópai Piknik és a határáttörés jelentőségét tovább adják. Ezeket a dolgokat támasztja alá Angela Merkel kancellár három évvel ezelőtt kijelentése is, miszerint Sopronban világtörténelmet írtak 33 évvel ezelőtt. Ugyanide tartozik Helmut Kohl-nak is a gondolata, aki azt mondta, hogy a magyarok itt Sopronnál ütötték ki az első téglát a berlini falból. Ezek a dolgok mind elegendőek ahhoz, hogy az akadémiával minden évben idejöjjünk, és a fiatalokat emlékeztessük a történelmi jelentőségű eseményekre.

fotó:Griechisch Tamás

Dr. Farkas Ciprián polgármester kiemelte: az 1989. augusztus 19-én történt Páneurópai Piknikről készült viedók és fotók bejárták a világsajtót. Egy rab nép adott szabadságot egy másik rab népnek, azzal, hogy engedtük az akkor NDK állampolgárokat Ausztrián keresztül Németország nyugati felébe távozni. Ezzel Magyarország hozzájárult a német újraegyesítéshez. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy nem csak a hűség, de azóta a szabadság városa is vagyunk. Ezt tovább kell adni a következő generációknak.

fotó:Griechisch Tamás
fotó:Griechisch Tamás

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek