| 2019. április. 19. | 2 perc olvasás

Figyelemfelhívó akciót indított a rendőrség az ünnepekre

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság figyelemfelhívó közterületi jelenléttel segíti a húsvéti ünnepek alatt közlekedőket.

A húsvét a családi összejövetelek és a vendéglátások időszaka. Ezekben a napokban szinte útra kel az ország és néhány napra a közúti forgalom megszokott sűrűsége hirtelen a többszörösére nő. A forgalom jelentős megnövekedése fokozott odafigyelést igényel a járművezetők részéről. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a városok frekventált helyszínein, valamint az autópályán a forgalom segítésére, a balesetek és az esetleges bűncselekmények megelőzésére akciót szervezett.

Az M1-es autópálya megyei szakaszán a Bűnmegelőzési Osztály munkatársai - a polgárőrséggel közösen - a pihenőhelyeken szórólapokat osztottak az utazóknak, amelyen felhívták a figyelmüket a leggyakrabban előforduló vagyon elleni bűncselekményekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire.

A megyei rendőr-főkapitányság figyelemfelhívó közterületi jelenléttel és néhány tanáccsal segíti a húsvéti ünnepek alatt közlekedőket:

- A tradicionális locsolkodás mellett a rokoni és baráti találkozók is gyakran együtt járnak szeszesital-fogyasztással. Ennek hatása sajnos a közúti közlekedésre is kiterjed, ugyanis ilyenkor az átlagosnál is több azoknak a gépjárművezetőknek, kerékpárosoknak a száma, akik alkohol fogyasztását követően vesznek részt a közlekedésben. Kérjük, hogy a járművel érkezőket ne kínálják alkohollal!
- A kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszesital-fogyasztás is számít, ugyanis az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki (többek között észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása), melyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze.
- Kérjük a tisztelt gépjárművezetőket, hogy az ünnepi időszak alatt se üljenek a volán mögé szeszes ital fogyasztását követően!
- A nagyobb forgalomból adódó esetleges forgalomlassulások, torlódások esetén kérjük legyenek türelmesek és már előre számítsanak hosszabb utazási időre!
- A gépjárműforgalom mellett, nagyobb számban és csoportokban is közlekednek a közutakon kerékpárosok és gyalogosok is, akikre fokozottan figyelni kell. Fontos a megfelelő oldaltávolság megtartása és szükség esetén a sebesség csökkentése a kikerülésükhöz.
- Felhívjuk a kerékpárral közlekedők figyelmét, hogy a láthatósági mellény használata lakott területen kívül kötelező a kerékpárral és gyalogosan közlekedők számára!
- A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében kérjük, hogy értékeit ne hagyja szem előtt a járművében, pénzét, okmányait mindig vigye magával, illetve a gépjárműből való kiszállást követően azonnal zárja le az ajtókat!

Legnépszerűbb cikkek