| 2022. március. 19. | 2 perc olvasás

Figyeljünk jobban a vadakra!

A tavasz beköszöntével újra megnövekedett a vadveszély. Győr-Moson-Sopron megye területén több vadelütéssel járó közúti közlekedési baleset történt az elmúlt időszakban.

A tavaszi időszakban – jellemzően a lakott területen kívüli helyeken – megyénk területén is gyakran találkozhatunk az úton áthaladó őzekkel, nyulakkal, fácánokkal. A vadak elsősorban a párzási időszak miatt, illetve téli pihenőhelyük elhagyását követően, élelmet keresve tévednek a szántóföldekről, valamint a fás, bokros területekről a közutakra. 

Főleg alkonyatkor és sötétedés után bukkanhat fel hirtelen a fényszóró előtt megcsillanó állati szempár. Az utak mentén jelzőtáblák jelzik, ahol számítanunk kell vadon élő állatok megjelenésére. A vadak viselkedése kiszámíthatatlan, olykor megdermedve, mozdulatlanul állnak, de a jármű elé hirtelenül, akár csapatokban, kiugró állatokkal is számolnunk kell.

Annak ellenére, hogy lakott területen kívül, a legtöbb helyen 90 km/h a megengedett haladási sebesség, érdemes lassítani azokon az útszakaszokon, ahol „Állatok” veszélyt jelző és egy kilométer kiegészítő táblák jelzik azt, hogy számítani kell vadon élő állatok megjelenésére. Ezeket a táblákat a közút kezelője a vadásztársaságokkal, vadgazdálkodási szakemberekkel egyeztetett útszakaszokon helyezi el, ahol a vadak megjelenésének az átlagosnál is nagyobb a valószínűsége. Ilyen helyeken célszerű nagyobb követési távolságot tartani az előttünk haladó jármű mögött, hogy időben tudjunk reagálni hirtelen fékezés esetén.

Érdemes tudni, amennyiben olyan útszakaszon történik baleset, ahol erre figyelmeztető tábla is felhívja a figyelmet, a területet kezelő vadásztársaságnak nem kötelező kifizetni az autóban keletkezett kárt. Sőt, ha a vad elpusztult, a vadásztársaság kérheti a vadkár megtérítését az autóstól, amennyiben a rendőrség azt állapítja meg, hogy az autós nem vette figyelembe a vadveszélyre figyelmeztető táblát, azaz nem az ilyenkor elvárható óvatossággal vezetett. 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét:

  • Érdemes behúzódni a felezővonal felé, mivel az út szélén haladva nehezebb elkerülni az ütközést az állattal.
  • Célszerű vadsípot és gépkocsira szerelhető vadriasztó eszközt használni. Egyes eszközök 70 km/h sebesség felett 120 decibeles hang kibocsátásával képesek 300 méteres távolságig hatékonyan „elűzni” az állatokat.
  • Ha megcsillan előttünk egy vagy több állati szempár, vegyük le a reflektort, lassítsunk, és várjuk meg, amíg az állat áthalad előttünk!
  • Amennyiben nem tudjuk elkerülni az ütközést, vészfékezzünk, és ne rántsuk félre a kormányt!
  • Baleset bekövetkezése esetén értesíteni kell a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon, ők fognak intézkedni a vadásztársaság kiértesítéséről, akik elszállítják az elhullott vadat.
  • Tilos az állatot elvinni, mert lopást követ el, aki mégis megteszi!
  • A gépjárműben esetlegesen keletkező anyagi kár megtérülése érdekében célszerű teljes körű casco biztosítást kötni.

Borítókép; police.hu 

Legnépszerűbb cikkek