Figyeljünk oda a mobilok fertőtlenítésére is!

Az elmúlt években a mobiltelefon szinte hozzánk nőtt, mindenhova visszük magunkkal, ennek köszönhetően az egyik legkoszosabb tárgyunk. Információk szerint a koronavírus közel négy napig képes életben maradni a telefonok képernyőjén.

Tapogatjuk, lerakjuk különböző helyekre, adott esetben más embernek a kezébe adjuk, majd ha hívnak, a fülünkhöz emeljük, óhatatlanul is az arcunkhoz ér – ezért érdemes kiemelten odafigyelni a mobilok megfelelő fertőtlenítésére. Természetesen az elsődleges megelőzési módszer itt is a gyakori és alapos kézmosás, kézfertőtlenítés, hogy minél kevesebb kórokozót vigyünk át a telefon felületére. Sokféle módszer létezik, fontos azonban, hogy úgy tisztítsuk meg a készüléket, hogy lehetőség szerint ne okozzunk benne kárt.

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: Internet

Mi az, amit nem javasolnak?

Sok telefon vízállónak van kikiáltva, de legalább cseppállónak. Ennek ellenére nem a legjobb gondolat a csap alá tenni és szappannal megmosni az eszközt.

Amennyiben fújós, folyékony fertőtlenítőt használunk, azt ne közvetlenül a készülékre fújjuk! Előbb egy rongyra, törlőkendőre vigyük fel a szert, majd azzal töröljük át a mobilt.

A különböző vegyszerek használata rossz hatással lehet a kijelzőkre, hiszen manapság már egy speciális bevonattal látják el az érintőképernyőket, és ezek a kemikáliák pedig elvékonyítják ezt a réteget, esetlegesen feloldják.

A sűrített levegő résekbe fújása sem a legkiválóbb gondolat, hiszen a mikrofonnak és a hangszóróknak sem tesz jót, komoly károkat okozhatunk vele.

Lehetőleg a papírtörlőt is hanyagoljuk, a durvább felületűekkel karcolásokat is okozhatunk az üvegen. 

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: Internet

Miképp fertőtlenítsük mégis hatékonyan?

Kereskedelemben kapható kimondottan UV-sterilizáló eszköz, mely ultraibolya fény használatával a kórokozók 99%-át elpusztítja.

Az etanol és az izopropil-alkohol tartalmú törlőkendők és fertőtlenítőszerek is hatékonyak, ebben az esetben azonban figyeljünk arra, hogy minimum 60-70%-os legyen az oldat. Fontos viszont, hogy az ujjlenyomat olvasókat lehetőleg ne kezeljük vegyszerrel!

Alternatíva lehet ezek hiányában a hypo oldat 50x-es hígításban vagy hidrogén-peroxid 0,5%-os koncentrátumként feloldva.

Kevésbé hatásos, de működik az antibakteriális spray, illetve törlőkendő használata.

Ne feledkezzünk meg a készülékek hátlapjáról sem, hiszen azt is épp úgy fogdossuk, mint a kijelzőt.

Nem fertőtlenítő, de kockázatcsökkentő lehet, ha headsetre váltunk a klasszikus telefonálásról, így csökkenthetjük a közvetlen érintkezést a mobillal.

 

Borítókép: Illusztráció Forrás: Internet

Legnépszerűbb cikkek