Figyeljünk oda mit eszünk az ünnepekben

Akár 2-3 kilót is magára szedhet karácsonykor, aki nem figyel oda. Az ünnepi asztalnál szinte mindenki többet eszik a megszokottnál, és bizonyos betegségek esetén ez veszélyes is lehet.

A cukorbetegeknek, a szív- és keringési problémákkal küzdőknek, vagy a gyomor-bélrendszer betegségben, illetve hasnyálmirigy-gyulladás, gyulladásos bélbetegségek, epebetegségben szenvedőknek különösen vigyázniuk kell a „nagy” ebédekkel és vacsorákkal.

A cukorbetegekre az jelenthet veszélyt, ha túlzott mértékben ingadozik a vércukorszintjük. Sajnos, ha nem tervezik meg étrendjüket, és a szokásosnál nagyobb mennyiséget esznek az ünnepi finomságokból, gyorsan megemelkedik a vércukorszintjük, majd a szervezet túlszabályozó mechanizmusai miatt nagyon leesik. Ez rosszullétet okozhat, de arról sem szabad elfeledkezni, hogy a gyakran ingadozó vércukorszint sietteti az érszövődmények (pl. érelmeszesedés, stroke, infarktus) kialakulását.

Veszélyeztetett lehet még, akinek máj-, hasnyálmirigy- vagy epeproblémája van. Előfordul az is, hogy erről akkor értesül, amikor a kiadós étkezés vagy nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás után kórházba kerül.

A keringési betegségben szenvedőknek is érdemes figyelmet fordítani arra, hogy a túl sós ételek hatására kórosan megemelkedhet a vérnyomás.

A túl sok húsos étel a köszvényeseknél válthat ki erős fájdalommal járó köszvényes rohamot.

Étkezés előtt és közben is igyanak vizet, ezzel is növelhetik a teltségérzetet. Ajánlott a megszokottnál lassabban enni, mert ilyenkor elegendő idő van arra, hogy érzékeljük a jóllakottságot, a gyomor feszülése, vagy a vércukorszint emelkedése által. A naponta többszöri (négy-ötszöri), de egyszerre kis mennyiségű étkezés pedig segít abban, hogy a szervezet kevésbé raktározzon a zsírszövetekben.

Ha mindenképpen nassolni támad kedvük, olyan olajos magvakat egyenek (például földimogyoró, tökmag), melyeket maguknak kell megpucolniuk, így is csökkenthető az elfogyasztott mennyiség.

Erre a felvágott nyers zöldség (például zeller, sütőtök, gomba, karalábé) is kiválóan alkalmas, amelyhez zöldfűszeres kefirt kínálhatnak. Ha pedig azt akarják elérni, hogy családtagjuk ne egyen túl sokat, inkább kisebb tányérra tálaljanak, így szemre többnek tűnik az étel.

Fontos lenne a nagy családi lakomák mellett mozogni is, ha mást nem, naponta legalább fél órát sétáljanak. Ezt soha sem késő elkezdeni.

(Forrás: Semmelweis Médiasarok, borítókép: pixabay)

Legnépszerűbb cikkek