| 2017. október. 22. | 3 perc olvasás

Filmpremier a Lisztben: Memento Soproniensis

Nyilvános vetítés és kapcsolódó pódiumbeszélgetés kísérte az 1956-os soproni eseményeket feldolgozó új dokumentumfilm a "Memento Soproniesis - Nemzedékekben élő múlt" címet viselő alkotás bemutatóját a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából került bemutatásra szombat este a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban Pomezanski György dokumentumfilmje, amely az 56-os soproni eseményeket mutatja be a forradalmárok szemével. 

A ünnepi filmbemutatón a közönség soraiban volt Dr. Molnár Ágnes országgyűlési képvieselő, Dr. Fodor Tamás SMJV. polgármestere és Dr. Simon István SMJV. alpolgármestere mellett Dr. Farkas Ciprián és Barcza Attila városi tanácsnokok valamint több önkormányzati képviselő és közéleti személyiség is. 

Az 50 perces alkotás - amelyben archív felvételek is felhasználásra kerültek - az akkori helyi események aktív szerepvállalóinak a perspektívájából igyekszik bemutatni a forradalom soproni eseményeit valamint annak utóhatásait az ő életútjukban. 

A bemutató után a készítők egy pódiumbeszélgetéssel is készültek a premieren résztvevőknek, amely nemcsak a filmkészítés háttérinformációit tárta a közönség elő, hanem a forradalom személyes, családi érintettségeire is kitért.

A pódiumbeszélgetésen részt vett Pataki András, producer-gyártásvezető, Pomezanski György, szerkesztő-rendező, Mike László, vezető operatatőr és Dr. Ifj. Sarkady Sándor Ph.D főigazgató aki a film történész szakértője volt. 

Pomezanski György felelevenítette: neki 1957-ben a Toldy Ferenc Gimnáziumban Antall József volt a történelem tanára – aki elmagyarázta nekik mi is zajlott valójában egy évvel korábban az országban – s amikor kiderült, hogy el akarják őt távolítani onnan, akkor a diákok tiltakozásul a tíz perces szünetben a falnak fordulva álltak az iskolában. Ezért rájuk hívták a rendőröket, hogy így jobb belátásra térítsék őket.

A televíziós riporter úgy fogalmazott, számára az 1956–os forradalom egy olyan életérzés, amely minden gondolatában benne él, meghatározta későbbi újságírói cselekedeteit. Ő a magyar nemzet tartóoszlopának, gerincének tartja ezt az ünnepet, viszont hátborzongatónak érzi, hogy pont erről az időszakról, ezekről a történelmi napokról nem tud az ország egységesen megemlékezni.

Mike László operatőr a fiatalabb generáció képviselőjeként elmondta, hogy épp abban az időben érettségizett, amikor még ellentmondásos volt az 1956–os események megítélése az iskolákban. Más tanítottak, mint amit a családokban otthon elmeséltek a szülők a gyerekeknek. Szerinte fontos, hogy a ma ifjúsága minél többet tudjon meg a múltról, mert ez is segíti a közös emlékezetet.

A dokumentumfilm elkészülését szakértőként segítette  dr. ifj. Sarkady Sándor Phd., aki hangsúlyozta: amíg magyar ember él a Földön, '56 lángja nem aludhat ki. Úgy véli, ami akkor Magyarországon történt, az a világtörténelmi események közé tartozik. Kiemelte, Sopron volt azon városok egyike, ahol vér nélkül zajlott a népfelkelés, 1100 egyetemista egységben állt ki azért, hogy szabad, független, semleges és demokratikus országban élhessen. A Soproni  Egyetem Központi Könyvtárának és Levéltárának főigazgatója szerint nagy a felelőssége a társadalomnak, a pedagógusuknak abban, hogy mit adnak át a jövő generációjának erről az időszakról.

Pataki András az alkotás gyártásvezetője és producere bejelentette: a Memento Soproniensis – Nemzedékekben élő múlt című dvd–t eljuttatják a város közintézményeibe, iskolákba és a helyi televízió is műsorra tűzi. A film Sopron Megyei Jogú Város támogatásával készült.

Az igazán tartalmas este egy állófogadással zárult, ahol a film készítőivel kötetlen beszélgetésre is lehetőség nyílt és ahol a premier résztvevőinek egy tiszteletpéldánnyal is kedveskedtek a rendezők.

 

A dokumentumfilmet a SOPRON TELEVÍZIÓ 2017.10.23-án este 18.00 órakor mutatja be!


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

A rendezővel készült beszélgetés a Sopron Televizíó MOZAIK című műsorában: 

Legnépszerűbb cikkek