| 2023. március. 29. | 2 perc olvasás

Finisben az új soproni bölcsőde építése

84 férőhelyes új bölcsőde épül Sopronban, a beruházó az önkormányzat.

A Hillebrand utcai épület generálkivitelezője, a SWIETELSKY Magyarország Kft., amely 14 hónap alatt valósítja meg a projektet a hozzá tartozó utak és közművek kialakításával együtt.

Az összesen 1183 négyzetméteres, három részből álló épületben modern, akadálymentesített környezetben tölthetik el az időt a gyermekek – informálta lapunkat Kiss Gábor projektvezető. Épületrészenként kettő, vagyis összesen hat csoportszobát alakítanak ki, mindegyikhez tartozik úgynevezett fürdető, biliző helyiség. A kicsik komfortját mozgásfejlesztő- és sószoba segíti majd.

A modern kialakításra már a tervezés folyamán nagy hangsúlyt fektettek, és kiemelt szempont volt a külső és belső modern színvilág. Az épületről további érdekességek hangzanak el videónkban.

Az utolsó fázisban tart a kivitelezés

Az A épületrészben található egy konyhablokk és egy gazdasági rész, a C épületben pedig az irattár, mozgásfejlesztő, sószoba és elektromos helyiség. Minden részben található külön személyzeti mosdó.

Az épület fűtését gazdaságos hőszivattyús rendszerrel biztosítják.

A létesítményhez tartozik egy előtetőkkel ellátott, 230 négyzetméteres fedett terasz, valamint egy oldalkert és egy játszókert. A 22 férőhelyes parkoló akadálymentesített, ezen túl 15 kerékpár elhelyezésére alkalmas tárolót is létrehoznak.

Mint Kiss Gábor elmondta: az épület egyszintes, lapos tetős, 30-as teherhordó falakkal, merevítő vasbeton szerkezetekkel és monolit vasbeton födémmel kialakított. Az alapozás hagyományos sávalap, talpgerenda és vasalt aljzat.

Az épület jelenleg befejező fázisban van. Folyamatban van a készre festés, az ajtók beépítése, valamint a melegburkolás. A külső területen zajlik a kert rendezése és a játszóterek kialakítása.

A kivitelezés folyamata ütemezetten zajlott, de az építőipar jelenlegi nehézségeivel itt is szembesült a kivitelező.

„A háború okozta nehézkes anyagbeszerzést azzal küszöböltük ki, hogy előre megrendeltünk minden olyan beépítendő anyagot, amelyeknek a beszerzését nehézkesnek láttuk” – ismertette a projektvezető.

 „A projekt számomra abból a szempontból kifejezetten fontos, hogy egy újabb, gyermekek számára készített épület kivitelezésében vehetek részt, amelyre a város is kiemelt figyelmet fordít. Nemrégiben részese lehettem a XIII. századi Szent Mihály-templom felújításának is, amelyet 30 év várakozás után sikerült teljeskörűen felújítva visszaadnunk a városnak – ismertette Kiss Gábor”

A Hillebrand utcai bölcsődét várhatóan május első felében adja át - kulcsrakész állapotban - a SWIETELSKY Magyarország.

Címkék: bölcsőde

Legnépszerűbb cikkek