| 2017. május. 17. | 3 perc olvasás

Firtl Mátyás: A család, a munka és a biztonság költségvetése

2018-ban minden ágazatnak - az egészségügynek, a szociális területnek, az oktatásnak, a kultúrára, a sportra, a családokra, a biztonságra - több pénzt jut, mint az előző években – mondta Firtl Mátyás, a 2018. évi költségvetési törvénytervezet parlamenti vitájában.

- Üzenetértékű, hogy a költségvetési törvényjavaslat főbb szakpolitikai intézkedései között nevesítetten szerepel: az ÁFA-csökkentések folytatása, a családok támogatásának erősítése, az otthonhoz jutás támogatása, a munkát vállalók támogatása, a foglalkoztatottság erősítése, a nyugdíjak értékállóságának védelme, az életpálya- és béremelési programok folytatása, az adócsökkentés és külön is a vállalkozások adóterheinek csökkentése, a növekvő, stabil államháztartás a fenntartott gazdasági növekedés mellett, a hazai költségvetési forrásokból megvalósuló beruházások támogatása, a hatékony uniós forrásfelhasználás, továbbá a rendvédelem és a közbiztonság további megerősítése – fogalmazott Firtl Mátyás.

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a 2018-as büdzsét  a kiszámíthatóság és a stabilitás jellemzi, azzal egyidőben, hogy zajlanak a fejlesztések, miközben folyamatosan csökken az államadósság.

Újabb, határozott lépést teszünk a teljes foglalkoztatottság eléréséhez. 2018-ban is folytatódnak a béremelési programok a közszférában. A piaci szférában a munkát  terhelő adók újabb csökkentése teszi lehetővé a bérek további növekedését – mondta Firtl Mátyás, hozzátéve:

- A 2018 költségvetés a munkából élő emberek költségvetése, a munka költségvetése, amely megteremti annak lehetőségét, hogy minden magyar ember tehessen egy lépést előre.

Firtl Mátyás emlékeztetett: Magyarország erősödik, ami erős közösségeket jelent, és ez további, a családok számára nyújtandó támogatásokat jelent. Továbbra is a család az első! A kormány célja, hogy Magyarország családbarát ország legyen, ezért döntött az Európában is egyedülálló családi adózás bevezetéséről, ami már közel egymillió családnak nyújt segítséget.

Folytatjuk az otthonteremtési programot, amire még több forrás, 226 milliárd forint áll majd rendelkezésre, 2018-ban szintén az infláció mértékével megegyező nyugdíjemelést valósít meg a kormány

Firtl Mátyás kifejtette: a Fidesz-KDNP 2018-ra továbbra is az adócsökkentések politikáját választotta. Azzal együtt, hogy az adók csökkennek, nő a gazdaság és nőnek a fizetések is, ezért az adócsökkentéseket jövőre is folytatják.

Kevesebb, mint felére csökkentették a személyi jövedelemadót, a társasági adót, évről évre bővítik a családi adókedvezményt. Mindehhez még hozzájön a csökkentett áfájú élelmiszerek és a kisebb lakásáfa.

- A 2018.évi költségvetés arra is garancia, hogy végigvisszük a korábban meghirdetett életpályamodelleket Fogalmazott a politikus. Kifejtette: Az életpályamodellek 2018. évi folytatása mintegy 556 ezer embert érintenek, akiknek összességében 30-40-45%-kal emelkedik a bérük, ami 906 milliárd forint többlet pénzt jelent.

Folytatódik a 2015-ben indított fegyveres és rendvédelmi életpályamodell, amelynek keretében 2018-ban további, átlagosan 5%-kal nő a katonák és a rendvédelmi dolgozók fizetése.

Tovább emelkedik a pedagógusok bére, a költségvetés fedezetet nyújt valamennyi, már végrehajtott  intézkedés továbbviteléhez is, így a pedagógusok életpályájára és kapcsolódó bérintézkedéseire, a járási és megyei kormányhivatalok munkatársainak állami tisztviselői életpályájára, továbbá a már végrehajtott egészségügyi, szociális és kulturális bérintézkedésekre.

Jövőre 100 milliárd forinttal kap többet az egészségügy. Miközben az elmúlt öt évben átlagosan 84 ezer forinttal nőtt az ápolók bére, az egészségügyben dolgozók többlépcsős béremelése folytatódik.  A jövő évi költségvetés is jóval magasabb összeget biztosít a kórházak, az alapellátás és az egészségügy számára az ideinél. Az ágazat 100 milliárd forinttal kap többet.

A Parlament Honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként értékelve a 2018. évi büdzsét, Firtl Mátyás ismertette: A jövő évi büdzsé a magyar emberek biztonságának költségvetése is, amely a megerősített biztonságunkat szolgálja.
- A hazánkat veszélyeztető migrációs nyomással, a terrorfenyegetettséggel szemben maradéktalanul megvédjük a magyar emberek biztonságát és jogait, a családokat, ezért az ellenőrizetlen migrációval szembeni fellépésre, ennek megakadályozására, az ország határainak védelmére, a rendvédelemre és a közbiztonságra, az ezzel összefüggő védelmi feladatokra a szükséges forrást biztosítjuk a költségvetésben - fogalmazott a politikus.

Összegzésként felszólalása zárásaként Firtl Mátyás elmondta: A 2018. évi költségvetés maradéktalanul biztosítja megfogalmazott céljaink elérését, egy folyamatosan erősödő gazdaság stabil hátterét, azt, hogy minden területnek több jusson az elkövetkező évben, azzal a céllal, hogy a családoknak kiszámítható és nyugodt élete legyen, hogy erősödhessenek, előbbre léphessenek, hogy a közösségeink és hazánk eddigi eredményeit a jövőben is megtartsa és gyarapítsa, ezért a 2018. évi költségvetés-tervezetet a KDNP frakció nevében elfogadásra ajánlotta a Parlamentnek.

Legnépszerűbb cikkek