| 2017. március. 30. | 1 perc olvasás

Firtl Mátyás: Mit tesz a kormány a vízkészlet védelmében?

A Víz Világnapja alkalmából intézett Firtl Mátyás, Sopron és térsége választott országgyűlési képviselője azonnali kérdést a Belügyminisztérium államtitkárához.

Firtl Mátyás a vízvédelem és a fenntartható vízgazdálkodás módjaira rákérdezve, kifejtette: a Föld vízkészletének mindössze 0,1 százaléka jut az emberiségnek felhasználásra, emiatt évek óta a vízügyi problémák jelentik a legnagyobb kockázatot a világon, megelőzve a fertőző betegségeket vagy az államok közötti konfliktusokat.

Firtl Mátyás kérdése arra vonatkozott, hogy mit tesz a kormány országos és nemzetközi szinten annak érdekében, hogy a vízkészleteket érő növekvő terheléseket és a klímaváltozás hatásaiból eredő kihívásokat kezelje, továbbá a fenntartható vízgazdálkodás biztosítása érdekében?

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára fontosnak nevezte a felszíni vizeink védelmét, amelynek döntő része az ország határain túlról érkezik. Az ivóvizek megóvása érdekében elkészült a vízgyűjtő gazdálkodási terv, ami 2021-ig határozza meg az állapotvédelem prioritásait. Az árvízi kockázatkezelést szabályozó terv mellett a kormány elfogadta a nemzeti vízstratégiát is, 2030-ig fogalmazva meg abban a célokat – ismertette.

Legnépszerűbb cikkek