| 2020. július. 10. | 1 perc olvasás

Fizetés bankkártyával – mi a helyzet Sopronban?

A kormány döntése értelmében az online kasszát használó kereskedők 2021. január 1-től kötelesek biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét a vásárlóknak. Ennek a rendelkezésnek a célja, hogy ezzel is csökkentsék a gazdaságban forgó készpénz mára óriásira duzzadt mennyiségét. Több soproni üzlet dolgozói szerint ez nem jelenthet akadályt az érintettek számára, hiszen ők évek óta rugalmasan alkalmazzák ezt a fizetési módszert.

A bankkártyás fizetés az eladók és vásárlók szempontjából is előnyös lehet. Gyorsabb és bizonyos szempontból biztonságosabb, mint készpénz. Azonban a kezelési költség minden esetben az üzletet illeti, így az alacsonyabb összegű vásárlások esetén a kereskedő nem mindig jár jól.

- Nyilvánvalóan a vásárlók szempontjából ez nagyszerű dolog, viszont az üzlet számára nem mindig az. - mondta el Csirmaz Gábor, a Herballon Kft egyik tulajdonosa. - Hogy ha én, mint vevő nézem ezt a helyzetet, akkor nagyon sokat használom a kártyás fizetési lehetőséget. A mindennapok vásárlása, az élelmiszerüzletek, az egészen kis tételek vásárlása is ezzel történik meg nálam. Ellenben, hogy ha mint elfogadóhely nézem ezt a történetet, akkor bizony ha a kosárérték túl alacsony, akkor kevésbé pozitív egy-egy vásárlás mérlege – érvelt.

Csirmaz Gábor, a Herballon Kft. társtulajdonosa
Csirmaz Gábor, a Herballon Kft. társtulajdonosa

A soproni üzletek egy részében nem okoz problémát a januárban hatályba lépő jogszabály – ezekben az elektronikus fizetési lehetőséget évek óta bevezették. A koronavírus hatására a fizetési szokások is változtak – már az idősebb korosztály is egyre gyakrabban választja ezt az opciót.

 - Úgy vesszük észre, hogy a fiatalok és a középkorúak előszeretettel használják a bankkártyás fizetést, de most itt a koronavírus idején egyre több nyugdíjas korú vásárlónk is bankkártyával fizet -osztotta meg tapasztalatait Szalai Eszter, az Ezersziget virágüzlet virágkötője. 

Az elektronikus fizetés a koronavírussal szembeni küzdelem hatékony eleme is lehet. Az érintéses bankkártyás tranzakcióknál az év végéig érvényes a válság idején hozott szabály, amely szerint 15 ezer forintot lehet a PIN-kód megadása nélkül, pusztán a kártya terminálhoz érintésével kifizetni.

Borítókép: Illusztráció, Forrás: MTI

Legnépszerűbb cikkek