Flashmobbal figyelmeztettek az elhízás veszélyeire

Az Európai Elhízás Elleni Világnap alkalmából a Deák téren tartott flashmobot a Soproni Gyógyközpont. Az Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Művészeti Szakgimnázium diákjainak bevonásával egy polipot formáztak meg, melynek 8 karjával az obezitással együtt járó veszélyeket jelenítették meg.

A „villámcsődület” célja az volt, hogy a megszokottól eltérő kontextusban, szokatlan módon hívják fel a figyelmet az elhízás egészségkárosító hatásaira. A testsúlytöbblet polipként történő ábrázolásának megvan a magyarázata, hiszen – hasonlóan a tengeri élőlényhez – az elhízás is lassan, sokszor hosszú ideig álcázva „ejti el az áldozatát”. Miközben a kilók észrevétlenül rakódnak a testre, sorban jelennek meg a különféle társbetegségek. A polip 8 csápja azokat a szövődményeket jelenítette meg, melyek az obezitás leggyakoribb velejárói, egészségünk „fojtogatói”.  
Az elhízás következménye lehet a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a tüdőbetegségek, a stroke, a különféle daganatok, a mozgásszervi betegségek vagy akár a meddőség is. 
 

fotó: Máthé Alexandra
fotó:Máthé Alexandra

A kialakult testsúlytöbblet hátterében legtöbbször a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód áll. A kóros mértékű elhízás mintegy 10 évvel rövidítheti meg a várható élettartamot.  Magyarországon minden negyedik ember elhízottnak számít, az Európai Unió tagállamai közül csak Málta előz meg minket ebben a nem éppen előkelő rangsorban. A Magyar Elhízástudományi Társaság vizsgálatai szerint a koronavírus-járvány alatt a túlsúlyosak testsúlya újabb, legalább három kilóval nőtt, így sokan közülük átléptek a már betegségként jegyzett, elhízott kategóriába. 
Megelőzéssel és időben történő kezeléssel azonban az elhízottak egészségét és életminőségét hosszú távon is megőrizhetjük. A testsúly normalizálásához figyelembe kell venni a szervezet kalóriaigényét és ennek megfelelően kell a zsírban és szénhidrátokban szegény, ellenben rostokban, fehérjében, vitaminokban gazdag étrendet összeállítani. Fontos a bőséges folyadékbevitel és vitaminpótlás is. Ugyanilyen jelentőséggel bír a rendszeres testmozgás beiktatása a mindennapokba, a terhelés fokozatos növelésével napi 30 perc - 1 óra közötti aktivitás javasolt.  


A deák téri villámcsődülettel egy társadalmilag fontos jelenségre, a túlsúlyosak számának drasztikus növekedésére is ráirányították a szervezők a figyelmet. A megmozdulást gondolatébresztőnek szánták a kórház szakemberei, hiszen nemcsak a járókelők, hanem a TV nézők és az internetes felületeken szörfözők is találkozhattak a prevenciós rendezvény információival.
fotó:Máthé Alexandra

A flashmob szellemi üzenete mellett a járókelők egy-egy almát is magukkal vihettek, amivel a szervezők jelképesen az egészséges táplálkozás fontosságára irányították rá a figyelmet. Az Eötvös Gimnázium diákjainak bevonása a két intézmény együttműködésének újabb jele, hiszen a tanulók közül sokan egészségügyi pályára készülnek. Az iskola nevelési programjában pedig szintén kiemelt helyen szerepel az egészségnevelés, így örömmel csatlakoztak a kezdeményezéshez.

fotó:Máthé Alexandra


 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek