| 2021. június. 4. | 1 perc olvasás

Flór Ferenc, a legendás katonaorvos

Tudtad, hogy Flór Ferenc az elsősegély és az újraélesztés atyja, a befúvásos lélegeztetés és mellkasi nyomás elterjesztője, a mentőfelszerelés és a mentőláda tartalmának meghatározója?

Flór Ferenc (Váradolaszi, 1809. október 10. – Pest, 1871. július 7.) orvos, orvosi szakíró, honvéd alezredes, az 1848–49-es szabadságharcban a hadügyminisztérium egészségügyi osztályának vezetője, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja.

Flór Ferenc
Flór Ferenc
https://upload.wikimedia.org/

Nagyváradon és Nagykárolyban végzett tanulmányok után 1827-ben iratkozott be a pesti egyetem orvostudományi karára. 1833-ban orvosi, 1834-ben sebészi és szülészmesteri oklevelet szerzett. 1837-től a pesti Rókus Kórházban tiszteletbeli, majd 1840-től rendes osztályos főorvossá nevezték ki. 1847-től Pest város tiszti főorvosa, egyúttal a Rókus Kórház igazgatója lett.
Flór Ferenc személyes érdeme, hogy 1849-ben a tavaszi hadjárat megindulásakor a honvédség korszerűen megszervezett katonai egészségügyi szolgálattal rendelkezett. A világosi fegyverletétel után másfél év börtönre és állásvesztésre ítélték.

1861-ben elnökletével alakult meg az ország első helyhatósági közegészségügyi bizottsága, így őt tekintik a magyarországi közegészségügy egyik megteremtőjének. Egészségügyi okokból szorgalmazta a főváros vízvezeték-hálózatának kiépítését, illetve új közvágóhíd építését.

Az ő érdeme, hogy kidolgozta az újraélesztés módszertanát. A Tetszhóltak Felélesztésökről szóló Tanítás című könyvében  felállította az újraélesztés teendőinek sorrendjét, jelentőséget tulajdonítva az átjárható légutak biztosításának, a befúvásos lélegeztetésnek és a mellkas nyomogatásának. Ezeken kívül ajánlotta a légutak leszívását, a gégemetszést és az intubációt. Követelte a mentőegyesületek felállítását, szervezési tervet dolgozott ki, megadta a mentőláda és a mentőállomások felszerelésének tartalmát.

Nevét viseli a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház. Ez utóbbin található bronz domborműves emlékmű Tóth Béla szobrászművész alkotása (1983). 1992-ben a magyar honvédelmi miniszter a katonai egészségügyben szolgálók jutalmazására Flór Ferenc-díjat alapított.


https://cpraedcourse.com/

Forrás: Wikipédia

Borítókép: Flór Ferenc domborműves emlékmű
Forrás: https://florhosp.hu/

Legnépszerűbb cikkek