| 2020. november. 17. | 3 perc olvasás

Fokozott rendőri jelenlét várható az osztrák településeken

A tavaszinál szigorúbban korlátozza a személyes kapcsolattartást a kijárási korlátozásról szóló új rendelet. November 17-től az egy háztartásban élők egyszerre csak egy olyan közeli hozzátartozót vagy ismerőst fogadhatnak, aki nem velük él együtt. A rendőrség kiemelten figyel a jellemző gyülekezőhelyekre.

Az egészségügyi minisztérium értelmezése szerint a legközelebbi hozzátartozók közé a szülők, a felnőtt gyermekek és testvérek tartoznak. Velük valamint a nagyszülőkkel a továbbiakban is lehet személyesen találkozni, de csak oly módon, hogy egyvalaki látogat el egy másik háztartásba. A kormány ezzel a nagyobb találkozókat szeretné elkerülni, amikor egy egész család indul látogatóba egy másikhoz.

Magáncélú találkozót ezen kívül olyan közeli ismerőssel is lehet szervezni, akivel a mindennapokban hetente többször tartjuk a kapcsolatot. Arról, hogy ki tartozik ebbe a körbe, mindenki szabadon dönthet, de a kormány önmegtartóztatásra inti az állampolgárokat az otthoni és utcai találkozókkal kapcsolatban.

Fokozott rendőri jelenlét várható a településeken

A várható ellenőrzéseket illetően Karl Nehammer belügyminiszter hétfő reggel azt mondta, a rendőrség a nagyobb tereken, parkokon kívül azokra a helyekre koncentrál majd, amelyek a mindennapokban társasági találkozóhelyeknek számítanak. Ilyen például az elvitelre dolgozó éttermek környezete vagy vidéken az egyesületi közösségi termek környéke.

A maszkviselés és távolságtartás elmulasztásáért kiszabható helyszíni bírság legfeljebb 50 Euró, de komolyabb esetben, egy feljelentés nyomán már akár 1450 Eurós pénzbüntetés is járhat a kijárási korlátozás szabályainak megsértéséért.

Hol vásárolhatunk a lezárás idején?

December 6-ig vásárlás céljából tilos a belépés a kiskereskedelmi eladóterekbe – így fogalmaz az egészségügyi miniszter rendelete, amely a második országos lezárás szabályait ismerteti. A mától érvényes rendelet azonban tavaszinál több kivételt sorol fel.

Továbbra is nyitva tarthatnak az élelmiszer-kereskedések, a drogériák, a gyógyszertárak, a gyógyászati eszközöket árusító üzletek, a kertészetek, a mezőgazdasági üzletek, az állateledel-kereskedések, a biztonságtechnikai üzletek valamint a benzinkutak, a postahivatalok illetve a tabakok és újságárusok.

A szabály értelmében a kisboltok mellett ez alkalommal nagyobb szupermarketekben is vásárolhatunk, ezek azonban csak a rendeletben felsorolt árucikkeket tarthatják a polcokon. Elektronikai termékeket, ruhaneműt és játékokat például nem, hiszen azok személyes kereskedelme jelenleg tilos. Nyitva maradhatnak a plázák és bevásárló-központok is, ezekben viszont csak néhány üzlet várja vásárlóit.

A rendelkezés tiltja a testi kontaktussal járó szolgáltatók, különösen a fodrászok, kozmetikusok, tetoválók, masszőrök működését. A gyógyászati célú szolgáltatások, rendelők, betegápolók, valamint az állatorvosok, az autó- és kerékpárműhelyek december 6-ig is fogadhatnak ügyfeleket.

Látogatási tilalom a kórházakban

A tilalom idején fő szabályként csak az egy hétnél hosszabb időre felvett betegeket, valamint a végstádiumú pácienseket lehet látogatni. Rajtuk kívül a kiskorúak és a mindennapokban segítségre szoruló páciensek fogadhatnak kísérőt és látogatót (2 fő betegenként). A kismamákat egyszerre egy fő látogathatja.

A látogatók személyét és a látogatás időpontját előre egyeztetni kell. Érkezéskor minden látogató antigén gyorsteszten esik át. Ennek önköltsége 5 Euró, kiértékelése pedig mintegy 20 percig tart – közölte a Burgenlandi Kórházfenntartó KRAGES. A kórházakban a látogatók számára kötelező az FFP2 szintű arcmaszk használata.

Az orvosi rendelők továbbra is nyitva tartanak

A kijárási korlátozások alatt is folyamatos a szolgálat az orvosi rendelőkben, közölte az orvosi kamara. A háziorvosok is igyekeznek közreműködni a kórházak tehermentesítésében.

A tisztasági és védelmi szabályok betartásával az orvosok továbbra is fogadják a betegeiket, de csak telefonos bejelentkezést követően, egyeztetett időpontban. A betegállományt és a receptfelírást, továbbra is lehetséges telefonon vagy email útján intézni az orvosokkal, akik szívesen adnak egészségügyi tanácsot is a hozzájuk fordulóknak – fogalmaz az orvosi kamara közleménye.

 

Borítókép forrása: wien.ORF.at

Legnépszerűbb cikkek