| 2020. június. 29. | 2 perc olvasás

Fokozottan ellenőrizték az engedély nélkül átalakított járműveket és ittas sofőröket Sopronban

A Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya az ittas járművezetők, a gyorsulási versenyt rendező sofőrök, illetve az engedély nélkül átalakított járművek kiszűrése érdekében akciót szervezett Sopronban.

A Soproni Rendőrkapitányság járőrei 2020. június 27-én 20 óra és június 28-án 4 óra között fokozott közúti ellenőrzést szerveztek a társszervek bevonásával Sopronban. Az ellenőrzés célja az volt, hogy kiszűrjék a forgalomból az alkohol fogyasztását követően volán mögé ülő járművezetőket, illetve felfedjék a városban - főként az éjszakai, illetve hétvégi időszakban - feltehetően gyorsulási versenyt rendező sofőröket, és az engedély nélkül átalakított járműveket.

Az akciót a rendőrök a közlekedési balesetek megelőzése érdekében szervezték, mivel az ittas járművezetők, illetve az engedély nélkül átalakított járművekkel közlekedők közvetlen baleseti kockázatot jelentenek a forgalom többi résztvevőire. Az ellenőrzést a város közútjain, és a közforgalom számára megnyitott parkolókban tartották, ahol a vizsgált járművek műszaki állapotának ellenőrzésébe - szaktanácsadóként - a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Győri Járási Hivatal Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztály vizsgabázisának szakemberét, vizsgabiztosát is bevonták. Ennek során összesen 16 személygépkocsit és 13 motorkerékpárt vizsgáltak át a rendőrség és a társszervek szakemberei, amelyek közül 4 gépkocsi, illetve 5 motorkerékpár esetében engedély nélküli átalakításokat fedtek fel. Ezen járművek forgalmi engedélyét a járőrök a helyszínen elvették.


police.hu

Az akcióban összesen több mint 300 sofőrt ellenőriztek, velük szemben minden esetben alkoholtesztert alkalmaztak, amely 6 járművezető esetében pozitív értéket mutatott. Közülük három sofőrrel szemben közigazgatási bírságot szabtak ki a rendőrök, míg három másik gépkocsi vezetőjével szemben büntetőeljárást indítottak.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a gépjárművezetők figyelmét az alábbiakra:

Az ittas vagy bódult vezetés kiemelt baleseti kockázati tényező.
Alkohol hatására az érzékszervi észlelések összezavarodnak, tompul a látás, megnő a reakcióidő, ezzel fordított arányosságban viszont csökken a veszélyérzet, a távolság- és térérzékelés pontossága.
Már egy pohár szeszes ital elfogyasztása is számít.
Aki ittasan vagy bódult állapotban járművet vezet, elfogadhatatlan kockázatot vállal, és ezzel saját, illetve mások életét, testi épségét is veszélyezteti!

Legnépszerűbb cikkek