| 2017. július. 25. | 2 perc olvasás

Fokozottan ellenőrzi a NAV az építkezéseken dolgozók bejelentését

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési tapasztalatai alapján az építőipari szektor kockázatos területnek számít feketefoglalkoztatás szempontjából. Tavaly Győr-Moson-Sopron megyében több mint 140 millió forint bírságot szabott ki a hivatal a mulasztó vállalkozásokra, be nem jelentett alkalmazottak miatt.

A NAV fokozottan ellenőrzi a foglalkoztatás szabályszerűségét. A vizsgálatok nemcsak a bejelentések meglétére, hanem a járulékbevallások és a -befizetések teljesítésére is kiterjednek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyes vállalkozások a be nem jelentett alkalmazottanként maximálisan kiszabható egymillió forintos bírság ellenére is feketén foglalkoztatják dolgozóikat.

Egyszerűsített foglalkoztatásnál a munkáltató nemcsak elektronikus bevallással, hanem akár telefonon vagy mobilalkalmazással is bejelentheti dolgozóit. Ennek ellenére mégis az egyik leggyakoribb probléma, hogy nem történik meg a munkavállalók bejelentése a munka megkezdése előtt. Amennyiben a bejelentés nem a tényleges munkakezdéskor, hanem a helyszíni ellenőrzés megkezdését követően történik a mulasztás megállapítható, ugyanis a NAV rendszere pontosan rögzíti, hogy a munkáltató mikor küldte be az adatokat.

Tavaly a NAV Győr-Moson-Sopron megyében mintegy kétszáz vállalkozásnál tárt fel feketefoglalkoztatást, a mulasztások miatt kiszabott bírság összege meghaladja a 140 millió forintot.

Mivel az építőiparban gyakoribbak a szabálytalan foglalkoztatások, a revizorok már többször végeztek célzott ellenőrzéseket a megyében zajló építkezéseken. A legutóbbi akcióban öt építkezésen összesen 22 fő be nem jelentett alkalmazottat találtak. Azok a munkások sem tudták kivonni magukat az ellenőrzés alól, akik a revizorokat meglátva egy győri építkezésről próbáltak meg elfutni, mert a helyszínt biztosító pénzügyőrök megakadályozták a szökésüket. Kiderült, hogy a munkáltatójuk utasítására próbáltak elrejtőzni, ugyanis feketén dolgoztak. A munkások utólag azt mondták, hogy csak a boltba siettek, de az nem volt a környéken, így egyértelműen az ellenőrzés elől próbáltak meg elbújni.

Pedig a szabályszerűen bejelentett jogviszony a munkavállalók érdeke is, hiszen enélkül az egészségügyi szolgáltatások igénybevételekor vagy a nyugdíjszámításnál hiányoznak majd a befizetetlen járulékok.

A NAV munkatársai a véletlenül adminisztratív hibát ejtő vállalkozásoknak segítenek a helyes gyakorlat kialakításában, ugyanakkor a szándékos adóelkerülőknél folyamatos jelenléttel lépnek fel a jogkövető magatartás betartása érdekében. Utóbbira jó példa egy Győrben árokásást végző vállalkozás, ahol hét főt találtak a revizorok bejelentés nélkül. A munkavállalók először azt sem tudták, kinél dolgoznak. Mivel a vállalkozás nem pótolta a bejelentésüket, egy hét múlva ismét ellenőrzött a NAV, ekkor újabb öt fő dolgozott feketén. Pár nap múlva ismét három feketemunkást találtak a revizorok. Végül a cég a folyamatos ellenőrzés és a kiszabott bírság hatására elkezdte pótolni a mulasztásait.

A NAV előzetes adatgyűjtés és kockázatelemzés alapján választja ki az ellenőrzési helyszíneket. A kiválasztásnál az adóhivatali nyilvántartások mellett az elektronikus építési naplókból, illetve az EKÁER-ből érkező adatokat is felhasználják a revizorok. A célzott vizsgálatok alapján idén eddig az építőiparban ellenőrzött munkavállalók felét bejelentés nélkül foglalkoztatták Győr-Moson-Sopron megyében. A NAV célja a foglalkoztatók folyamatos ellenőrzésével a bejelentett alkalmazottak számának növelése és ezáltal a gazdaság fehérítése, valamint a tisztességes vállalkozók érdekeinek védelme. A fokozott építőipari ellenőrzések egész nyáron, illetve ősszel is folytatódnak.

Legnépszerűbb cikkek