Fokozottan figyeljünk a rókákra!

Ezekben a hetekben tetőzik a rókák násza. A ragadozók ilyenkor felbátorodnak – nagyobb távolságokat járnak be, és az úttestek mellett is meggondolatlanabbul közlekednek, így könnyebben érheti őket baleset. A szakemberek azonban egy másik problémára, a rókák által terjesztett parazitára is felhívják a természetben gyakran túrázók figyelmét.

A róka szaporodási időszaka decembertől februárig tart – a legintenzívebb időszak január második felében és február elején van. Az amúgy is érdekes viselkedésű rókák ilyenkor meglepő magatartásról adnak számot.

Dr. Jánoska Ferenc, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézetének egyetemi docense
Dr. Jánoska Ferenc, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézetének egyetemi docense

- Ugyan kutyaféle, de magányos ragadozó, szemben a családi kötelékben élő aranysakállal vagy farkassal – emelte ki dr. Jánoska Ferenc, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézetének egyetemi docense. - Az év ezen időszakában a rókaszuka a faroktövén lévő úgynevezett viola-, vagy ibolyamiriggyel egy elég erős, az ember számára kellemetlen szaggal jelzi a hímek számára, hogy fogékony a párzásra. Az egyedek hangjelzéssel is keresik egymást, ez egy jellegzetes ugatás, amely holdfényes éjszakákon izgalmas hangot jelent – fejtette ki.

A róka alapvetően a saját területéhez kötődő állatfaj, de ilyenkor keresik a párzás lehetőségét, főleg a hímek, tehát ekkor nagyobb területeket járnak be. A szaporodási ösztön által vezérelt egyedek az úttesteket is lényegesen bátrabban közelíthetik meg, és akármelyik pillanatban kiszaladhatnak az autók elé. Mint megtudtuk, a rókák által terjesztett paraziták miatt nem csupán ilyenkor, hanem egész évben ajánlott körültekintőnek lenni olyan területeken, ahol előfordulnak a ragadozók.  

A szárnyasok udvarában tetten ért róka
A szárnyasok udvarában tetten ért róka
Forrás: dr. Jánoska Ferenc

- Korábban a veszettség volt egy komoly betegség a rókákkal kapcsolatban. Azonban a 90-es évek óta a rókaállományt csalifalatokkal immunizálják a vírus ellen. Így ez már nem jelent az emberre közvetlen veszélyt – tudtuk meg dr. Jánoska Ferenctől. - Azonban van egy új betegség, az echinococcosis. Ez egy galandféreg, amely a róka ürülékével terjed. Ezáltal akár egy földközelből leszedett szamóca elfogyasztásától is komoly betegség alakulhat ki. Ha ezt nem kezelteti az érintett személy orvossal, a fertőzés akár halálos kimenetelűvé is válhat – hangsúlyozta.

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: internet

Ezért nagyon fontos, hogy semmilyen, a vadonban szedett termést ne fogyasszunk el anélkül, hogy alaposan megmosnánk. Az éves becslések alapján Győr-Moson-Sopron megyében körülbelül 4-5000 róka élhet.

Borítókép: illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek