| 2023. december. 29. | 2 perc olvasás

Fokozottan vigyázzunk házi kedvenceinkre szilveszterkor is!

Szilveszterkor a tűzijátékok miatt rengeteg kutya szökik el otthonról, így érdemes még az óévbúcsúztatás előtt figyelni arra, mi a teendő ebben az időszakban házi kedvencünk védelme érdekében. Az állatvédők minden évben arra figyelmeztetnek, hogyan tudjuk megóvni őket, hiszen mi vagyunk azok, akik felelősek értük.

Amíg az embereknek a szórakozás és a jókedv időszaka ez, addig az állatoknak rettegés a sok kilőtt tűzijáték. Ebben az időszakban sok házi kedvenc megijed és elszökik.  A Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület pontokba szedte, mire érdemes figyelnünk annak érdekében, hogy minél kevesebb állat kerülhessen bajba szilveszterkor.


1. Az első dolgunk az legyen, hogy a kutyánkban lévő chip regisztrációját ellenőrizzük (petvetdata).


2. Az esti sétát hozzuk előbbre, de SOHA ne engedjük el pórázról. Sajnos nem csak éjfélkor szoktak petárdázni, így bármikor elfuthat a megrémült kutya. Sokszor előfordul, hogy kibújnak nyakörvből vagy hámból azok a kutyák, akik jobban félnek. Vagy adjunk rá 2 nyakörvet, abból az egyik fojtó vagy hám és nyakörv együtt, mindkét esetben 2 pórázt használjunk! Jobb ilyenkor biztosra menni, életet menthet. A nyakörvre a chip ellenére is tegyünk egy bilétát (akár egy műanyag kulcstartó is lehet) a telefonszámunkkal. Így, aki megtalálja a kutyánkat, azonnal tud értesíteni.


3. A kertben tartott kutyákat se hagyjuk kint. Vigyük be őket a házba, garázsba, pincébe. Mindenképpen olyan helyre, ahol se magukban, se a környezetükben nem tudnak kárt tenni, és legfőképpen nem tudnak megszökni. ( 1998. évi XXVIII. törvény 5. § (1) Az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szökésének megakadályozásáról.) Sokszor dobnak be a kertekbe is petárdát…


4. Amikor a kutyád bent van veled és látod, hogy fél, ne babusgasd, ne vigasztald. Csak megerősíted benne a félelmet, olyan mintha megdicsérnéd. Adj neki lehetőséget arra, hogy elbújhasson. Ha annyira retteg, hogy akár tör-zúz a lakásban, vagy képes magában kárt tenni, inkább ne kínozd. Az állatpatikában lehet kapni erre a célra nyugtatót nekik. Neked és neki is sokkal jobb lesz. TILOS emberi nyugtatót adni nekik! A kevésbé félős kutyáknál be szokott még válni, ha felhangosítjuk a zenét az otthonunkban. A benti zaj elnyomja a kinti durrogtatás zaját.


5. Ha megtörtént a baj és eltűnt a kutyád, képpel és leírással, telefonszámmal rakd fel a facebookra, szólj a gyepmesternek, az állatorvosodnak, plakátolj, értesíts minket: Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület.


6. Végezetül. Bárki, aki kóbor, rémült állatot lát, ne menjen el mellette. Lehet, hogy te vagy, aki utoljára látja. Adj neki egy biztonságos menedéket erre az éjszakára. Mindenkinek van garázsa, pincéje, fürdőszobája, ahova el tudja zárni pár órára. Csak akarni kell!


Ebben az időszakban is fontos tehát tudnunk, mi a teendő abban az esetben, ha egy segítségre szoruló állatot találunk, vagy épp nekünk van szükségünk segítségre, hogy megtaláljuk az elszökött házi kedvencünket.

Legnépszerűbb cikkek