| 2 perc olvasás

Fókuszban a megelőzés

A február 4-i rákellenes világnapot globálisan kiemelt jelentőségű eseményként tartják számon. Célja, hogy ráirányítsa a társadalom figyelmét a daganatos betegségben szenvedőkre, valamint tudatosítsa a megelőzést segítő szűrővizsgálatok jelentőségét.

A daganatos megbetegedések bárkit érinthetnek a Földön kortól, nemtől, származástól függetlenül. Magyarországon is súlyos népegészségügyi problémát jelentenek: évente több mint 32.000 ember halálát okozzák. Ez a szám európai viszonylatban is magas és jelentősen hozzájárul a népességfogyáshoz.

A daganatos halálozás csökkentésére a megelőzés, a korai felismerés és kezelés a legígéretesebb megoldás. Ezt a célt szolgálják a különböző szűrővizsgálatok, melyek két nagy csoportra oszthatók: szervezett és alkalomszerű szűrésekre.

szervezett népegészségügyi szűrések a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ irányításával történnek.  Bizonyos életkori csoportokban a még tünetmentes, rákmegelőző állapotok felismerését szolgálják. Szervezett szűrés keretében az érintettek meghatározott időközönként meghívó levelet kapnak méhnyak-, emlő- és vastagbélszűrésre.

fotó: SopronMédia archívum 

A Soproni Gyógyközpont szűrőhelyszínként folyamatosan segíti mindhárom népegészségügyi szűrőprogram működését.

A kiemelt szűrővizsgálatok jelentőségét alátámasztják a szomorú statisztikai adatok. Hazánkban évente több mint 11.000 új vastagbélrákos esetet fedeznek fel. A betegség mind a nők, mind a férfiak körében a második leggyakoribb halálok Magyarországon. Az 50-70 év közötti korcsoport tagjai kétévente kapnak meghívót a vizsgálatra. A szűrés „kétlépcsős”: először a székletben lévő vér vizsgálata történik. Amennyiben a szűrés pozitív eredményt mutat, szükség van a „második lépcsőre”: a vastagbél tükrözéses (kolonoszkópos) vizsgálatára, a vérzés helyének és okának megállapítására.

Emlőrákos megbetegedést hazánkban mintegy 5-7000 alkalommal fedeznek fel évente. A mammográfiás szűréssel már korai stádiumban észlelhető a daganat. A vizsgálaton való részvétel már 40-42 éves kortól ajánlott, a 45–65 év közötti nők 2 évente kapnak behívót a szűrésre.

fotó: SopronMédia archívum 

Magyarországon 1000-1200 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak évente, és mintegy 400-450 nőt veszítünk el a betegség következtében. A méhnyak korai stádiumú daganatai sejtvizsgálattal (citológiai szűréssel) kimutathatók és megfelelő kezeléssel 100 százalékban gyógyíthatók. A 25–65 év közötti nők 3 évente kapnak behívót a vizsgálatra.

A szűrések nem csak szervezettek, hanem alkalomszerűek is lehetnek, melyeket a szakemberek vagy maguk a páciensek kezdeményezhetnek. A Soproni Gyógyközpont szakrendelései a népegészségügyi szűrőprogramok mellett további szűrővizsgálatok elvégzését is biztosítják. Beutalási rendjükről és az előzetes időpontfoglalás menetéről a kórház honlapjának (www.sopronigyogykozpont.hu) „Szakrendelések” menüpontjában érhető el részletes információ.

Borítókép; SopronMédia archívum 

Legnépszerűbb cikkek