| 2020. július. 17. | 1 perc olvasás

Földi szúnyoggyérítés lesz Sopronban!

Az idei évben Sopron város területén földi kémiai, illetve földi biológiai módszerekkel végzi az Országos katasztrófavédelmi Főigazgatóság, illetve az Önkormányzat által megbízott vállalkozó is, mivel egy új, Európai Uniós szabályozás bevezetése miatt nem lesz lehetőség a korábban megszokott légi kémiai irtásra - olvasható a Sopron like Facebook-oldalán közzétett közleményben.

A szúnyogok és más csípőrovarok gyérítése nagyon fontos, mivel ezek a rovarok nagyon sok, súlyos betegséget terjesztenek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság településünk területén földi úton történő szúnyoggyérítés végez.

A kezelés pontos időpontja: 2020. július 22-23. A kezelését a vállalkozó a napnyugta utáni órákban, várhatóan fél 9 órakor kezdi meg. Rossz idő esetén a védekezés 2020. június 23-24. napján, ugyanebben az időben kerül elvégzésre.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer. A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések: A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

További, részletes információkat az alábbi két honlapon olvashatnak:
https://www.katasztrofavedelem.hu/41/szunyoggyerites
https://www.antsz.hu/…/WN_lakossag…/szunyog_tajekoztato.html

Borítókép: illusztráció, korábbi felvétel

Legnépszerűbb cikkek