| 2023. február. 15. | 3 perc olvasás

Földrengések ellen nyújthat védelmet Tarics Sándor építési technológiája

Tudtad, hogy a földrengés biztos épületek építési technológiáját, Tarics Sándor (Budapest, 1913. szeptember 23. – Belvedere, Kalifornia, 2016. május 21.) olimpiai bajnok magyar vízilabdázó, építőmérnök dolgozta ki, és az ő nevéhez fűződik az első földrengésbiztos rugós acélszerkezetű épület tervezése?

Tarics Sándor találmányát fejlesztette tovább Csorba Emánuel (1928, Budapest) okl. építészmérnök, műszaki doktor, a műszaki tudományok kandidátusa, a Damaszkuszi Egyetem Unesco tanszékvezető professzora, az Építéstudományi Intézet tagozatvezetője, az ENSZ Unido Épitőipari Osztály vezetője, a Dél-kínai Műegyetem professzora, a Kínai Földrengésvédelmi Bizottság meghívott tanácsadója, a Bécsi Műszaki Egyetem tanára.

 

 

Tarics Sándor 1932-ben érettségizett az Óbudai Árpád Gimnáziumban, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett diplomát. A diploma megszerzése után Oltay Károly műegyetemi tanár mellett dolgozott. 1941-ben több hónapon keresztül az Egyesült Államokban volt tanulmányúton. 1943-ban doktori címet szerzett. 1948-ban egy ösztöndíj segítségével az USA-ba emigrált. 1949 és 1951 között a Fort Wayne University, 1951-től a California Institute Technology professzora lett. 1950-ben San Franciscóban egy építészeti irodában társelnök, majd tulajdonos lett. Később a kaliforniai Berkeley Egyetem tanára volt. Dolgozott az ENSZ földrengésügyi szakbizottságában.

 

Szabadalma a „Composite Seismic Isolator, Patent No. 5, 461, 835, Oct. 31, 1995”.

Tarics rétegelt szerkezetű földrengés lökéshullám elnyelő találmánya szerkezetileg egy dobostortához hasonlítható.

Ugyanis felismerte, hogy vastag gumitömbök helyett vékony gumiréteges tortákkal kellene próbálkozni. Így született meg a „gumikrémes vastorta”, ahol a félcentis gumilapokhoz egy centiméter vastag elválasztó vaslemezek kellenek. Általában 25-30 ilyen rétegpárra van szükség.

A Paksi Atomerőműben az 1990-es években ugyanilyen elven működő berendezésekkel erősítették meg a reaktorcsarnokot és az épületeket. Az erőmű így egy 6,5-ös erősségű földrengést is kibírna. Ekkora földrengést azonban Magyarországon még sosem mértek.

 „Az én épületemben még a víz sem loccsant ki a pohárból” – mesélt egy újságnak néhány éve arról, hogy egy japán 6-os erősségű földrengésnél is jól vizsgázott a találmánya.

„Mégsem erre vagyok a legbüszkébb, hanem arra, hogy Alma Materem az Egyetemi Tanács tiszteletbeli tagjává fogadott” – tette hozzá.