| 2022. január. 14. | 1 perc olvasás

Folyamatosan emelkedik a szülések száma Sopronban

A szülésszámok fokozatos növekedése tapasztalható a Soproni Gyógyközpontban. A koronavírus-világjárvány ellenére 2021-ben - az előző évhez képest - mintegy 10 százalékkal emelkedett a kórházban született babák száma. Tavaly rekordszámú, összesen 950 szülést vezettek le a szakemberek a Soproni Gyógyközpontban.

A kedvező statisztika mögött több tényező áll. Egyrészt Sopronban is jól érzékelhetőek a kormány családbarát intézkedéseinek hatásai, melyek ösztönzően hatottak a gyermekvállalási kedvre. Másrészt az elmúlt időszakban számos olyan fejlesztés történt a Szülészet-Nőgyógyászati Osztályunkon, ami vonzóbbá tette intézményünket – mondta el dr. Peitl Szilárd, a Szülészet – Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa.

Közel 150 millió forintos kormányzati támogatásból valósult meg a családbarát szülészet kialakítása. Ez a fejlesztés több elemből áll: a Koraszülött részleg közvetlenül a szülőszobák mellett kapott helyet, így az édesanyáknak már nem kell külön épületben látogatni a kisbabáikat. - Kialakítottunk egy új Újszülött részleget, ahova modern eszközök, műszerek érkeztek. Megtörtént a gyermekágyas részleg teljes infrastrukturális és esztétikai felújítása, modernizáltuk a szülőszobákat, alternatív szülési eszközöket szereztünk be, illetve fejlesztettük a korai kötődést elősegítő baba-mama szolgáltatásokat – sorolta dr. Peitl Szilárd osztályvezető főorvos. 

A megvalósult fejlesztések mellett fontos szempont, hogy a Soproni Gyógyközpontban az újszülöttek és az édesanyák folyamatosan, a nap 24 órájában együtt lehetnek, úgynevezett „rooming in” rendszerben tölthetik az egymásra hangolódás első napjait is.

Legnépszerűbb cikkek